RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 0929-1003 Hilversum, 23 september 2003

HALTE 747AM

- De Koninklijke Militaire Academie in Breda - MAANDAG 29 SEPTEMBER T/M VRIJDAG 3 OKTOBER 2003, 13.05-13.30 UUR, RVU / 747AM

Deze week verzorgd door de RVU: De KMA in Breda

Een paar maanden geleden zaten ze nog op de HAVO of VWO. Nu begint hun dag met een lange-afstandsmars met bepakking, gevolgd door een tijgersluipgang door de modder. Vannacht dan nog een bivakje op de hei. Want wie de officiersopleiding bij de KMA wil doen moet eerst leren wat het is om soldaat te zijn. Maar het uiteindelijke doel van deze jongeren is een hoge functie bij landmacht, luchtmacht of marechaussee. Ze willen bevelhebber worden of vlieger, legermuzikant of militair wetenschapper. De academie heeft naast een stormbaan dan ook collegezalen voor lessen als 'krijgskunde' en 'oorlogsrecht'.

De KMA bestaat 175 jaar. Natuurlijk reden voor evenementen, een jubileumboek en het ophalen van herinneringen. Maar de toekomst is minder feestelijk. Defensie moet bezuinigen en ook de hogere rangen ontkomen daar niet aan. De academie heeft dit jaar maar 250 studenten aangenomen, 100 minder dan normaal.

Het team van Halte 747AM parkeert haar bus deze week op het historische terrein van de KMA. Om uit te zoeken welke jongeren wél zijn toegelaten. Om met hen mee te rennen, met hen de boeken en de kroeg in te duiken. Om uit te vinden wanneer je moet salueren en waar je baret af moet. Om iets te begrijpen van 175 jaar oude tradities en te ontdekken wat er anders moet als Den Haag de geldkraan verder dichtdraait.

Kijk op: www.kma.nl waarop o.a. een virtuele rondleiding over het historische terrein van de KMA.

Programmamakers: Annette van den Berg, Miranda van Keulen, Arien Metz , Hans Noortman, Marcia Welman en Sonny in 't Zandt. Eindredactie: Maya Schepers.

halte747am.nl

halte747@rvu.nl

Halte 747AM is een radioprogramma van de RVU en de VARA. Rijdende reporters trekken wekelijks met hun Halte 747-bus naar een andere plaats in Nederland. Vanuit die mobiele studio maken ze iedere werkdag een portret van de locatie en de mensen die er wonen en werken. Halte 747AM is een dagboek van veranderend Nederland. Reportages, interviews, live-verslag en sfeergeluiden vertellen hoe het was, wat het is geworden en hoe het zal zijn.


Noot voor de redactie (

RVU