Provincie Overijssel

?De Doorbraak? gaat oosten met westen van Twente verbinden

'De Doorbraak' is een dertien kilometer lange nieuwe beek die Oost en West Twente met elkaar gaat verbinden. Dit gezamenlijke project van de Provincie Overijssel en het waterschap Regge en Dinkel moet gaan bijdragen aan een betere kwaliteit en kwantiteit van het water en de versterking van de natuurwaarden in Twente.

De Doorbraak wordt aangelegd in de periode 2004 -2014 en gaat de gemeenten Tubbergen, Almelo en Wierden doorkruisen. De gemeenten Tubbergen, Almelo en Wierden hebben voor de aanleg van de Doorbraak een voorontwerp bestemmingsplan opgesteld die de realisatie van de Doorbraak mogelijk maakt. Het waterschap heeft een inrichtingsplan opgesteld wat tevens wordt toegelicht tijdens de eerste informatiebijeenkomst op maandag 29 september 2003. Regge en Dinkel, de provincie Overijssel en de gemeenten Tubbergen, Almelo en Wierden houden dan een inloopdag van 10.00 uur tot 16.00 uur over het project De Doorbraak in restaurant Hoitink, Entersestraat 1 te Bornerbroek.

Om 20.00 uur wordt de informatie/ inspraakavond gehouden waar iedereen vragen mag stellen of zijn mening mag geven over het project de doorbaak. Belangstellenden zijn uiteraard welkom op de informatiebijeenkomst.

De Doorbraak heeft een drietal hoofdfuncties:


1: veiligheid; door de aanleg van de doorbraak wordt een nieuwe afvoerweg en meer ruimte voor water (-berging) gecreëerd. Hierdoor neemt veiligheid tegen overstromingen toe.


2: ecologische verbindingszone; tussen oost Twente en de Sallandse Heuvelrug ontstaat een natuurzone van een breedte van 75m voor specifieke plant- en diersoorten.


3: veerkracht; landelijk water van het stroomgebied van de Loolee en de Azelerbeek wordt gekoppeld aan het landelijk water uit het stroomgebied van de Midden-Regge. Hierdoor wordt de dynamiek en het ecologisch functioneren van de Regge versterkt

Nadere informatie: waterschap Regge en Dinkel © 2003 Provincie Overijssel