Ingezonden persbericht

Universiteit Twente en IBM geven aftrap voor WK Robotvoetbal

Amsterdam, ? Op 29 september debuteert een team robotjes van de Universiteit Twente op de 2003 FIRA Cup, het wereldkampioenschap robotvoetbal in Wenen. Het team van de UT trekt daar ten strijde met behulp van een Linux-cluster van IBM. Deelname aan de robotvoetbalcompetitie is ook een manier om baanbrekend onderzoek te verrichten en de mogelijkheden van 'open source' ten volle te benutten. IBM en de universiteit hopen dat deelname leidt tot meer publieke interesse in wetenschap en technologie, gebaseerd op open standaarden.

Het kampioenschap geldt als een proeftuin voor uiterst geavanceerde, innovatieve technologie. "De robotjes van concurrerende teams zijn qua hardware gelijk. Dat is het mooie van het spel: je wint niet met een snellere robot, je wint vooral door slim te programmeren. Voor ons ligt de keuze voor Linux dan het meest voor de hand. Na de wedstrijd wordt bovendien de kennis van de teams gedeeld, zodat de competitie als geheel op een hoger plan wordt getild," aldus Thijs Verschoor, een van de deelnemende UT-studenten

Robotvoetbalcompetities vinden al bijna tien jaar plaats. De deelnemers zijn universiteiten en technologiebedrijven uit de hele wereld. Hun ontwikkelingen hebben tot nu geleid tot doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie, beeldverwerking, autonomous computing en bewegingscontrole.''Het continu bezig zijn met een innovatieve inzet van technologie én het delen van de opgedane kennis zijn belangrijke voorwaarden voor vooruitgang'', aldus Bart Fehmers, directeur IBM Nederland N.V. ''De studenten van de UT laten hun ondernemerschap gelden met dit soort initiatieven waar spel, plezier en ondernemerschap samenkomen, IBM moedigt dat van harte aan.''

De FIRA Cup kent zes klassen, variërend van miniatuurrobots op wielen tot tweebenige typen van maximaal 40 cm hoog. De robots spelen hun wedstrijd volledig autonoom, de studenten hoeven alleen in te grijpen als de scheidsrechter fluit. De kampioenschappen worden gehouden van 28 september tot 3 oktober. 107 teams uit 22 landen nemen deel.

Over Universiteit Twente:
De Universiteit Twente is een jonge en ondernemende researchuniversiteit, die twintig bachelor-opleidingen biedt en hoogwaardig onderzoek doet op terreinen als ICT en nanotechnologie. De UT is de enige campusuniversiteit in Nederland en heeft ruim 6000 studenten.

Ingezonden persbericht