Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

29-09-2003

Motie van het lid Atsma over schoolfruit

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

POG/GB 2.408.083

29 september 2003

Op 30 november 2000 is bij de begrotingsbehandeling van mijn departement door het lid Atsma een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht te bevorderen dat nationale en Europese middelen worden aangewend teneinde binnen scholen het gebruik van schoolfruit te stimuleren (Tweede Kamer, vergaderjaar 2000-2001, 27 400 XVI, nr. 50). Deze motie is op 14 december 2000 aangenomen.

Op mijn verzoek is er een Stuurgroep Schoolfruit geformeerd waarin vertegenwoordigd zijn het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit (VGF), het Voedingscentrum (VCN) en de ministeries van LNV, OC&W en VWS. Deze Stuurgroep heeft de verschillende mogelijkheden om het gebruik van fruit op school te verhogen in kaart gebracht en een projectplan ontwikkeld voor het introduceren van fruit op basisscholen. Dit schoolfruitproject is in 2002 ingediend voor subsidie bij de EU (Inschrijving Voorlichtings- en afzetbevorderingsacties op de binnenmarkt voor verse groenten en fruit VERORDENING (RG) Nr. 94/2002) met het verzoek om 50% van de kosten door de EU te financieren, de andere 50% zou door het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse overheid worden gefinancierd. Het project is niet door de EU gehonoreerd. De Europese Commissie was van mening dat de aankoop van fruit en het gratis verstrekken aan schoolkinderen niet past binnen de verordening.
Het bedrijfsleven, het Productschap Tuinbouw, en ik hebben besloten ook zonder EU-subsidie van start te gaan. Het schoolfruitproject is vanaf januari 2003 gestart en loopt in zeven steden (Almelo, Breda, Dordrecht, Deventer, Den Haag, Leiden, Zwolle). Het aantal is beperkt tot zeven ten gevolge van de budgettaire ruimte die overbleef na de afwijzing van de subsidieaanvraag bij de EU. Gemiddeld doet 70% van de scholen in deze steden mee. Circa 75.000 leerlingen en 5.000 leraren krijgen twee keer per week schoolfruit (campagnetitel schoolgruiten). Naast het daadwerkelijk verstrekken van fruit voorziet het project ook in onderwijs- en voorlichtingsmateriaal voor scholen, leraren, leerlingen en ouders. In de leveringsvoorwaarden aan de scholen is opgenomen dat het project moet passen in hun schoolgezondheidsbeleid. In september zal het onderwijsmateriaal worden geïntroduceerd. Dit materiaal is door alle basisscholen in Nederland aan te vragen.

De totale kosten voor dit project voor drie jaar zijn 4.200.000,--. Het productschap Tuinbouw financiert 2.100.000,-- en het ministerie van VWS 2.100.000,--. In 2003 is opnieuw een subsidieaanvraag bij de EU ingediend, nu voor het ontwikkelen van materiaal om ouders te stimuleren zelf fruit mee te geven naar school. Besluitvorming over deze aanvraag zal in december 2003 plaatsvinden. Bij honorering zal zowel het bedrijfsleven als mijn departement eveneens financieel bijdragen aan dit uitbreidingsproject. Vanuit mijn departement is hiervoor 130.000,-- op jaarbasis gereserveerd.

De motie is hiermee naar mijn oordeel uitgevoerd.

Tenslotte wijs ik U op een prima initiatief van fruittelers in Flevoland die met subsidie van de provincie Flevoland dit schooljaar gestart zijn met een vergelijkbaar schoolfruitproject.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp