Gemeente Nijefurd


Gemeente Nijefurd klein, maar grote ambities
In opdracht van de provinsje Fryslân vond er in de gemeente Nijefurd een zelfevaluatie plaats. Het onderzoek werd gehouden onder de inwoners, de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en het managementteam van Nijfurd.

Uit het rapport blijkt dat de gemeente Nijefurd een hoge ambitie heeft. Deze is echter niet altijd eenvoudig uit te voeren. Nijefurd vervult haar taken op het gebied van lokale problemen en opgaven op een goed niveau. Maar mede door de geringe omvang van de ambtelijke organisatie, is Nijefurd op onderdelen kwetsbaar. Meer samenwerken met omliggende gemeenten is dan een mogelijke oplossingsrichting. Burgemeester Boekhoven; "Er ontstaat vervolgens door al dat samenwerken op de verschillende gebieden een lappendeken aan samenwerkingen. Op termijn doet deze lappendeken afbreuk aan de helderheid, de daadkracht en het democratische gehalte van het lokale gemeentebestuur. In dat opzicht is het fuseren van gemeenten wellicht een logische vervolgstap."

Directeur-secretaris Johan Krul ziet het rapport als een mooie kans om verbeteringen in de ambtelijke organisatie aan te brengen. "Hiermee krijgt de gemeente Nijefurd even de spiegel voor gehouden. Zo staat bijvoorbeeld in het rapport dat een burger op meerdere plekken in onze organisatie dezelfde gegevens aan moest leveren. Dit soort zaken moeten we beter op elkaar afstemmen. Dat diezelfde burger daarnaast vindt dat wij een klantvriendelijke en zorgvuldige gemeente zijn, is natuurlijk ook prettig om te lezen,"aldus Krul. Gewijzigd op 17-9-2003 15:46:00 door Afdeling Voorlichting