Ingezonden persbericht


Persbericht

GGD KENNEMERLAND bestrijdt geelzucht op basisschool Willem van Oranje

De GGD Kennemerland zal vanmiddag circa 130 leerlingen (groep 3 t/m 8) en de leerkrachten van groep 4 op basisschool Willem van Oranje vaccineren tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Aanleiding is een tweede besmetting met hepatitis A bij een van de scholieren van deze school. In overleg met de directie van deze basisschool is tot deze maatregel besloten om verdere verspreiding van deze ziekte te beperken. Inmiddels zijn ook de ouders van de kinderen geïnformeerd.

Hepatitis A

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, die o.a. gele verkleuring bij de ogen en de huid geeft. Bij kinderen verloopt de ziekte met weinig risico's voor de gezondheid en is meestal na twee weken voorbij. Bij volwassenen kan hepatitis A ernstiger verlopen. Veel volwassenen en kinderen die op vakantie zijn geweest naar bijvoorbeeld Turkije, Marokko of Egypte kunnen in deze landen besmet zijn met hepatitis A. Deze ziekte wordt dan ook wel een importziekte genoemd.

Voorzorgsmaatregelen

Na een ziektegeval van hepatitis A op een school adviseert de GGD de school verscherpte hygiënische maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen: meerdere keren de kinderen hun handen laten wassen en meerdere keren per dag de toiletten schoonmaken. De Willem van Oranjeschool heeft deze GGD-adviezen opgevolgd. Desondanks heeft de ziekte zich helaas toch verspreid.

Haarlem, 30 september 2003



Ingezonden persbericht