Politie Midden- en West Brabant

Bergingsoperatie gestart voor 4 slachtoffers Amercentrale

29 september (18.00 uur)

De brandweer werkt vanaf 15.30 uur met een speciaal bergingsteam dag en nacht door om de vier resterende slachtoffers te lokaliseren. Ze maken gebruik van gespecialiseerde abseilers die van bovenaf naar beneden dalen tot de verdiepingsvloer die zich op 21 meter hoogte bevindt. Trapsgewijs wordt er steeds een risicoinventarisatie gemaakt.

Deze operatie neemt minimaal een week in beslag. Van 47 meter tot 21 meter ligt namelijk een berg van buizen en planken. De beslissing om de operatie op deze wijze uit te voeren is tot stand gekomen na een zorgvuldige risico-inventarisatie van het operationele team en het advies van een externe deskundige. Op dit moment is de oorzaak van het ongeval nog niet bekend. De Arbeidsinspectie is vanaf het begin af aan betrokken bij dit ongeval.

De burgemeester van Geertruidenberg heeft inmiddels familie en vrienden in de opvanglocaties bezocht en op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken.

De GHOR (geneeskundige dienst) acht de kans minimaal dat er nog slachtoffers in leven zijn.

Het eerste slachtoffer is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Het tweede en derde slachtoffer maken het naar omstandigheden goed. Zij liggen ter observatie in het ziekenhuis. Het vierde geborgen slachtoffer is helaas overleden.

Voor verwanten zijn de volgende informatienummers 24 uur per dag bereikbaar: 0162 579 69 0 / 0162 - 579608.

Het bedrijfsongeval vond plaats in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 september even na 01.00 uur. Tijdens onderhoudswerkzaamheden in de stoomketel van unit negen stortte een steiger in. Twee ploegen van vier personen waren op dat moment op verschillende hoogtes, bezig om de binnenkant van de ketel te gritstralen.


---
Informatie voor de media
De opvanglocatie voor de vertegenwoordigers van de media is de locatie Dongecentrale aan de Centraleweg 16 in Geertruidenberg. Informatienummer: 06 22544496 / 06 53721607 (tot 22.00 uur).

Bron: Manon Erkens-Brouwers