Vlaamse overheid

Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Adelheid Byttebier, kan de erkenning van de adoptiedienst Ray of Hope met ingang van 1 oktober 2003 niet verlengen. Uit een evaluatie van het dossier blijkt immers dat de voorwaarden voor verlenging van de erkenning niet vervuld zijn.

De minister volgt daarmee het advies van de Raad van Bestuur van Kind en Gezin. Ze houdt ook rekening met het rapport ,dat de Vlaamse Ombudsdienst over het onderzoek van een aantal klachten over de werking van de adoptiedienst Ray of Hope, opstelde.

Minister Byttebier wil de voortgang verzekeren van de lopende dossiers. Om te garanderen dat kandidaat- adoptanten niet het slachtoffer worden van een beslissing die hun adoptiedienst vat, stelt de minister een specifieke overgangsmaatregel in. Ze creëert de ruimte om de overdracht van dossiers van Ray of Hope naar Adoptiewerk Vlaanderen, waarmee Ray of Hope een samenwerkingsovereenkomst heeft, hanteerbaar en efficiënt te realiseren.

Minister Byttebier mandateert Kind en Gezin om, samen met de Vereniging voor Kind en Adoptiegezin (VAG), ter zake sturend op te treden. Cruciaal daarbij is dat Ray of Hope in lopende dossiers nog kan optreden t.o.v. Ethiopië en Sri Lanka, de herkomstlanden waarmee ze werkten, tot Adoptiewerk Vlaanderen gemachtigd is zelf in deze landen te werken. Op die manier maakt de minister een dossieraanpak mogelijk die de kandidaat-adoptanten maximaal respecteert in hun terechte verwachtingen.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - tel. 0475/894925
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be


---