Politie IJsselland

Persberichten politie Zwolle
van Maandag 29-sep-2003 07:00 uur
tot Dinsdag 30-sep-2003 06:59 uur
Door/piket: Wim Dierkx
---



Rijbewijzen ingenomen na snelheidsovertredingen

Zwolle - Het rijbewijs van een 32-jarige autobestuurder uit Zwolle is maandagavond ingenomen na een snelheidsovertreding op de Voorsterweg. In plaats van de maximum snelheid van 50 reed hij 109 kilometer per uur. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.


---


Zwolle - Een 37-jarige autobestuurder uit Staphorst reed maandagavond op de Hermeleneweg 136 in plaats van de maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingenomen.


---


Zwolle - Op de Cederlaan reed maandagavond een 22-jarige autobestuurder uit Wezep 128 in plaats van 70 kilometer per uur. Zij rijbewijs werd ingenomen en hij krijgt een proces-verbaal.


---



Aangehouden na diefstal uit auto

Zwolle - Na een melding van diefstal uit een auto aan de Noord, werd maandagmorgenvroeg (04.27 uur), een 37-jarige man uit Zwolle aangehouden in een opengebroken auto. Hij is ingesloten en tegen hem wordt een nader onderzoek ingesteld.


---



Man aangehouden na winkeldiefstal

Zwolle - In de Vechtstraat werd maandagmorgen een 44-jarige man uit Zwolle aangehouden voor de diefstal van wasmiddelen (waarde E 37,17) uit een supermarkt. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.


---



Controles brom- snorfietsen

Zwolle - Bij controles op de Obrechtstraat werden maandagmiddag 39 bekeuringen uitgeschreven bij 26 gecontroleerde bestuurders van brom- en snorfietsen.Het ging daarbij om: Te hoge constructiesnelheid (22); geen helm of niet goed vast (10); onverzekerd (3); gladde band, geen gele plaat, geen achterrem, geen certificaat (in totaal 4). Vier bestuurders kregen geen bekeuring.


---



Roodlichtcontroles

Zwolle - Bij controles op het gedrag bij verkeerslichten op de Hortensiastraat en de Deventerstraatweg werden 9 bestuurders bekeurd. Van hen negeerden 8 het rode licht en telefoneerde één bestuurder niet-handsfree.


---



---- --



Dagrapport Pers Kampen
van Maandag 29-sep-2003 07:00 uur
tot Dinsdag 30-sep-2003 06:59 uur
Rein Kloppenburg
Piket: 038-4963891
---



Snelheidscontrole met lasergun

Kampen - Op maandagmorgen werd tussen 10.30 uur en 12.00 uur op de Burgemeester van Engelenweg en de IJsselkade een snelheidscontrole gehouden met de lasergun. Slechts 1 bestuurder reed met 60 km/u te over de IJsselkade. De gemiddelde snelheid lag voor beide wegen op ca. 45 km/u. 's Middags werd tussen 14.00 uur en 16.00 uur op de Kamperstraatweg met de lasergun de snelheid gecontroleerd. De gemiddelde snelheid lag op 90 km/u.
(03-123805)


---



Project Veilig winkelen


Kampen - In mei 2003, is het project Veilig winkelen van start gegaan. Veilig winkelen is een samenwerkingsverband tussen de ondernemingsvereniging van Kampen en IJsselmuiden, de gemeente Kampen, regionaal platform criminaliteitsbeheersing IJsselland en de politie IJsselland (team Kampen).
Dit project kent de volgende doelen:
1. Aantal aangiften winkeldiefstal verhogen met 10 % in eerste 2 jaar
2. Veiligheidsgevoel ondernemers en personeel verhogen (enquête)
3. Vereenvoudigen van de aangifte en meldprocedure
4. Vereenvoudigen in de afwerking voor de politie
5. Toename tevredenheid bij opnemen aangifte
6. Toename aangifte bereidheid

Aanbieden van cursussen
Inmiddels hebben 15 bedrijven zich opgegeven voor personeelstrainingen. Zij hebben 150 personeelsleden opgegeven voor de training. De trainingen worden in het bedrijf gegeven door een gespecialiseerd trainingsbureau. Na de training is het personeel in staat om diefstal gedrag herkennen en om te zetten in aankoopgedrag. Ook kunnen ze winkeldieven op een deëscalerende manier aan te houden en weet men agressie tijdens de handhavingsituatie te hanteren. De kosten bedragen E 50,- per persoon.

Security -check
Verder kunnen de winkels een veiligheids-check laten uitvoeren in de winkel. Er wordt dan onder andere gekeken naar de geldstromen binnen de winkel, sleutel- en toegangsbeheer, preventie van interne diefstallen en inbraakpreventie. De kosten van deze check bedraagt ongeveer 30 euro. De gemeente Kampen draagt een deel van deze kosten.

Training winkelpersoneel door politie
De afgelopen maanden heeft de politie bij 5 winkels trainingen gegeven aan het personeel (ongeveer 300 personeelsleden) . In deze training werd aandacht geschonken aan het tegengaan van interne fraude en diefstal. Het personeel ging tijdens deze training aan het werk met de opdracht "Stel dat jij eigenaar van de winkel bent, welke maatregelen zou je nemen om (interne) diefstal tegen te gaan." Het personeel kwam met heel veel bruikbare tips. Daarna kregen de bedrijfsleiders de opdracht om de tips van het personeel verder uit te werken, zodat ze in de praktijk kunnen worden gebracht. Inmiddels heeft 1 winkel de adviezen van het personeel doorgevoerd. De andere winkels gaan dit binnenkort doen.

Vereenvoudiging van de aangifte
inmiddels hebben de winkeliers in Kampen en IJsselmuiden een informatiepakket met daarin een aangifteformulier ontvangen. Het is bij winkeldiefstal met een onbekende dader niet meer noodzakelijk om naar het politiebureau te gaan om aangifte te doen. Het aangifteformulier kan per fax naar de politie worden verzonden.

Anti (winkel) diefstal dag
In 2004 willen de projectdeelnemers, winkeliers van Kampen en IJsselmuiden, gemeente Kampen en de politie, een 'anti-diefstal-dag' organiseren. Winkeliers die deel willen nemen kunnen zich aanmelden bij de projectleider J.Veenstra van het politieteam Kampen. Op deze dag wil de projectdeelnemers de aandacht vestigen op het probleem van diefstallen in het algemeen en winkeldiefstal in het bijzonder.
---


Einde dagrapport Pers Kampen


---- --



Persberichten Politie Salland
van Maandag 29-sep-2003 07:00 uur
tot Dinsdag 30-sep-2003 06:59 uur
door: Henk Kremer
piket: Wim Dierkx, tel. (038) 496 38 91
---


Geen relevante persinformatie


---- --



Persinfo Politieregio IJsselland
District Noord Steenwijk/Horst&Waterland 1
van Maandag 29-sep-2003 07:00 uur
tot Dinsdag 30-sep-2003 06:59 uur
Door Freek Fridrichs
Piket Wim Dierkx
038-4963891


---


Diefstal bromfiets

Genemuiden- Werd er maandagavond door een 16-jarig meisje uit Genemuiden aangifte gedaan van diefstal van haar bromfiets bij de Sporthal aan de Sportlaan. Betreft een zwarte DJ Kymo. Waarde is niet bekend. Het schijnt dat het stuurslot van dit type bromfiets op eenvoudige wijze met een ander voorwerp is te openen. Advies van de politie is om de bromfiets tevens middels een kabelslot op slot te zetten.
---



Controle gedragsregels

Scheerwolde/ Marknese - Maandag is door het Team Verkeersveiligheid op meerdere wegen in het district Noord controle op gedragregels gehouden. De volgende PV's werden opgemaakt: 6 x PV terzake max. snelheid;1 x PV terzake niet handsfree bellen; 1 x PV terzake gevaarlijk rijgedrag (art. 5 WVW9). Van 3 bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd.
---



Roodlicht controle

Zwartsluis- Werd er maandagochtend tussen 08.15 en 08.45 uur roodlicht controle gehouden op de Provinciale weg in Zwartsluis (Hotel Zwartewater). In totaal negeerden 11 bestuurders het rode verkeerslicht. I.v.m de verkeersdrukte de betreffende bestuurders niet staande kunnen houden. Zij krijgen een beschikking
thuis.
---



Modderweg? Nee, modder weg!

Het project Duurzaam Veilig-KOVO, de politie IJsselland, het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO) en de wegbeheerders slaan de handen ineen om verkeersonveilige situaties veroorzaakt door modderwegen zoveel mogelijk te beperken tijdens de maïs- en bietencampagne. De maïscampagne is al in volle gang en binnenkort staat ook de bietencampagne weer voor de deur. Hierbij is het bijna onvermijdelijk voor de agrariër of de medewerkers van de loonbedrijven om de weg niet te vervuilen.
Dit kan onveilige situaties opleveren. Binnen het project Duurzaam Veilig-KOVO ontstond het idee om in de oogsttijd iets te doen aan deze verkeersonveilige situaties. Het ROVO, partner binnen het project Duurzaam Veilig-KOVO, heeft in overleg met de politie en de wegbeheerders waarschuwingsborden laten vervaardigen. Deze borden worden vanaf 2 oktober gratis aan agrariërs en loonbedrijven verstrekt. Op deze manier bestaat voor hen de mogelijkheid om op eenduidige wijze andere weggebruikers attent te maken op vervuilde wegen. Uiteraard ontslaat dit hen niet van de verantwoording om de weg zo snel mogelijk na hun activiteiten te reinigen.

Ieder jaar vallen er weer slachtoffers tijdens de maïs- en bietencampagne door vervuilde wegen. Het waarschuwen van de weggebruikers gebeurt soms op onvoldoende wijze, waardoor zij plotseling geconfronteerd worden met deze situatie. Ook de borden (slipgevaar) die hiervoor worden gebruikt voldoen niet altijd aan de eisen. Om deze redenen heeft het ROVO borden laten maken die voldoen aan de eisen.

Deze borden worden gratis ter beschikking gesteld aan agrariërs en loonbedrijven. Zij kunnen tijdens de openingsuren van de politiebureaus in Staphorst, Hasselt, Steenwijk en het projectbureau Duurzaam Veilig-KOVO, Bisschopstraat 22 te Vollenhove, per bedrijf 2 borden op halen. Vanaf donderdag 2 oktober zijn de borden af te halen onder het motto:
"Houdt de weg schoon, minder ongevallen is uw loon"

Vanaf die datum zijn deze en alle andere afleverpunten in Overijssel, te vinden op www.ROVO.nl of op te vragen via tel. 038-4252158. Bij het ophalen van de borden krijgt men een formulier mee waarop de 'spelregels' staan voor deelname aan dit verkeersveiligheidsproject. Op deze manier wordt geprobeerd zoveel mogelijk eenduidigheid te verkrijgen in de wijze van waarschuwen. Voor de gehele provincie Overijssel zijn 2.000 borden besteld. Het verspreiden van de borden gaat volgens het principe "Wie het eerst komt, wie het eerst maalt".

Spelregels.
De spelregels wijzen de agrariër op de verantwoordelijkheid die hij heeft als hij de weg vervuilt. Hij is altijd aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat door de vervuiling van de weg. Als er vervuiling ontstaat wordt van de agrariër verwacht dat hij deze direct opruimt. Indien er verkeersgevaarlijke situaties dreigen te ontstaan kan hij contact opnemen met de wegbeheerder om in overleg eventuele maatregelen te bespreken. Voordat de werkzaamheden beginnen dienen borden op een afstand van ongeveer 75 meter (in beide richtingen) van de werkplek te worden geplaatst, op veilige afstand van de rijbaan. Zodra de weg weer schoon is moeten de borden weer worden verwijderd.
Indien de wegbeheerder wordt geconfronteerd met verkeersgevaarlijke situaties, zonder melding van de veroorzaker, neemt hij direct maatregelen en zullen de kosten verhaald worden op de vervuiler. De veroorzaker zal door de politie bekeurd worden.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij :
ROVO, Alex Oosterveen, tel. 038-4252157.

---


Einde dagrapport teams Steenwijk/Horst&Waterland



---- --



Politie IJsselland
Persberichten Deventer e.o. 1
van Maandag 29-sep-2003 07:00 uur
tot Dinsdag 30-sep-2003 06:59 uur
Door: Mengs Gerritsen
Piket: Wim Dierkx (038-496 38 91)
---



Kermis in Bathmen een feest

Bathmen - De kermis in Bathmen is een voorbeeldig evenement geweest voor de bevolking. Er hebben zich geen zaken voorgedaan waar de politie voor moest worden ingeschakeld. Ook de horeca heeft geen overlast gehad en was deelgenoot van het kermisfeest. In de vroege ochtend van dinsdag 30 september rond 01.30 werd met de afbouw van de evenementen gestart.


---



Verder geen relevante persinfo.


---- --



Politie IJsselland
Persberichten Hardenberg/Dalfsen/Ommen
van Maandag 29-sep-2003 07:00 uur
tot Dinsdag 30-sep-2003 06:59 uur
Piket: Wim Dierkx (038-4963891)
Door: Nanda Kappers
---


Getuigen aanrijding gezocht

Ommen - Vrijdag 26 september rond 11.15 uur stond een 14-jarige jongen uit Ommen op de verhoging bij de kruising van Reeuwijkstraat/Chevalleraustraat met zijn fiets te wachten. Over de Chevalleraustraat reed een grijze personenauto. Zonder aanleiding reed de auto op de fietser af. De jongen kon nog net wegspringen, maar zijn fiets werd wel door de auto geraakt. Daarbij raakten het voorwiel en de voorvork van de fiets zwaar beschadigd. De automobilist reed na de aanrijding gewoon door. Volgens de jongen zaten in de auto 2 mannen. Een onderzoek naar de bestuurder is ingesteld. Deze is echter nog niet gevonden. De politie is nu op zoek naar mogelijke getuigen van de aanrijding. Zij worden verzocht zich te melden bij de politie in Ommen via het nummer 0900-8844.
(03-122397)


---



Onder invloed achter het stuur

Beerze - Dinsdagochtend rond 0.40 uur zagen agenten een auto zonder lichten over de Beerzerweg, de N36 oversteken. De bestuurder werd daarop staande gehouden. Omdat de 32-jarige man uit Hardenberg naar alcohol rook werd er een blaasproef afgenomen. Hij bleek inderdaad te hebben gedronken. De ademanalyse op het bureau gaf een uitslag van 480 ug/l. De man kreeg een bekeuring en een rijverbod van vier uren uitgereikt.
(03-123954)


---


Slagharen - Dinsdagochtend even voor 01.30 uur werd op de Veenstraat een 25-jarige man uit De Krim staande gehouden voor een alcoholcontrole. Hij bleek te hebben gedronken. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 335 ug/l (0,76?). De man kreeg een rijverbod van 2 uur en een PV uitgereikt.
(03-123953)


---



Inbraken in vier bedrijven

Lemele/Dalfsen/Ommen - In de nacht van zondag op maandag is er ingebroken in vier bedrijven in het Vechtdal. Bij een horecagelegenheid aan de Hellendoornseweg in Lemele werd een schuifpui vernield en vervolgens werden 2 speelautomaten opengebroken. Ondanks het afgaan van een alarm konden de daders een nog onbekend geldbedrag wegnemen uit de automaten. Bij een horecagelegenheid aan de Hessenweg in Dalfsen werd eveneens ingebroken. Men heeft hier een deur vernield en geprobeerd de kassalade weg te nemen. Dit is niet gelukt. Wel werd een pakje sigaretten en een flesje frisdrank weggenomen. Ook een horecagelegenheid aan de Haersolteweg in Dalfsen werd bezocht door inbrekers. Ook hier werd een schuifpui vernield. De kassa was hier al leeg gemaakt en de daders zijn dan ook zonder buit vertrokken. In Ommen werd er geprobeerd om in te breken in een verzorgingscentrum aan de Hessel Mulertstraat. Men is waarschijnlijk via een raam binnengekomen. Binnen heeft men geprobeerd diverse deuren te openen, maar dit is niet gelukt. Ook is geprobeerd om via de hoofdingang binnen te komen, maar ook dat is mislukt. Een onderzoek naar de inbraken en mogelijke verbanden hiertussen is ingesteld.
(03-123453, 03-123545, 03-123574 en 03-123605)
---


Inbraak in school

Dedemsvaart - Maandagochtend bleek er afgelopen weekend te zijn ingebroken in een school aan de Adelaarweg. Een raam is vernield en uit een lokaal is een radio/cd-speler ontvreemd.
(03-123500)


---



Poging tot inbraak in winkel

Lutten - Dinsdagochtend even voor 04.00 uur ging het alarm af bij een supermarkt aan de Dedemsvaartseweg-Noord. Bij controle bleek dat men geprobeerd had een deur open te breken. Daarbij ging echter het alarm af waarna de daders zich waarschijnlijk uit de voeten hebben gemaakt.
(03-123964)


---



---- --