Provincie Flevoland




Keuzes maken over ontwikkeling van windenergie in Flevoland

De techniek is zover gevorderd dat het mogelijk is om in 2010 de stroomvoorziening in heel Flevoland op te wekken uit windenergie. Maar willen de inwoners dat ook? Wegen de voordelen van schone energie op tegen de investeringen en het effect op het landschap? Deze vragen staan komende weken centraal bij twee discussiemiddagen in het Provinciehuis in Lelystad.

Op 2 oktober komen ondernemers en belangenorganisaties en andere belanghebbenden bijeen, op donderdag 9 oktober zijn alle inwoners van Flevoland welkom om mee te praten en te denken over het
windmolenbeleid in Flevoland. Verantwoordelijk gedeputeerde Andries Greiner hoopt op een grote opkomst bij de bijeenkomsten. Want windenergie is een belangrijk onderdeel van hoe om te gaan met duurzame energievoorziening, maar heeft ook een substantiële economische en landschappelijke betekenis, aldus Greiner.

In Nederland is Flevoland koploper op het gebied van windenergie. Veertig procent van de opgewekte windenergie in Nederland komt uit Flevoland. In het Omgevingsplan Flevoland is aangegeven dat de provincie in 2003 het windenergiebeleid zal evalueren. Die evaluatie is inmiddels in volle gang. Uit de evaluatie is tot nu toe naar voren gekomen dat de economische betekenis van windenergie voor Flevoland niet moet worden onderschat. Het totaalbedrag dat in windenergie is geïnvesteerd ligt rond de 500 miljoen euro en er is voor 300 miljoen euro investeringen in voorbereiding. De investeringen genereren inkomsten en leveren 100 arbeidsplaatsen op.

Een ander belangrijk aspect is dat windturbines sterk bepalend zijn voor het landschapsbeeld. Uit de evaluatie komt naar voren dat verdere groei kan bijdragen aan verbetering van de landschappelijke inpassing. Bijvoorbeeld door bij de sanering en vervanging van de afgeschreven turbines nieuwe windmolens aan te laten sluiten bij bestaande molens. Intussen schrijdt ook de techniek voort. De nieuwste modellen windturbines leveren aanzienlijk meer stroom op en zien er heel anders uit dan de eerste generaties windmolens.

De provincie heeft de afgelopen maanden de ontwikkelingen op het gebied van windenergie in kaart gebracht en op basis daarvan drie toekomstscenarios geschetst. In scenario 1 wordt in 2010 de energiebehoefte van de Flevolandse bevolking voor 25 procent door windenergie opgewekt, in scenario 2 is dat 50 procent en in scenario 3 zelfs 100 procent. Vervolgens is het zaak een keuze te maken uit deze scenarios.

De keuzes zijn in een brochure in postervorm samengevat en die is te bestellen bij de provincie. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van de provincie: telefoon 0320 265 510 of e-mail
secretariaatsmedewerkersrov@flevoland.nl. Wie deel wil nemen aan de bewonersbijeenkomst op 9 oktober kan zich aanmelden via hetzelfde telefoonnummer en/of mailadres.