Provincie Flevoland




Constructieve gesprekken over multimodaal overslagcentrum Lelystad

De aanleg van een multimodaal overslagcentrum in Lelystad komt dichterbij. De provincie heeft vorige week een rondetafelgesprek georganiseerd, om het overleg over zon overslagcentrum weer vlot te trekken. Daarbij bleek dat alle betrokkenen gemeente en investeerders uit het bedrijfsleven op hoofdlijnen achter het project staan. Het is nu zaak om voor het einde van het jaar een concreet projectvoorstel gereed te hebben.

Gedeputeerde Andries Greiner die het initiatief heeft genomen voor het rondetafelgesprek, ziet de toekomst van het multimodaal
overslagcentrum met vertrouwen tegemoet. Greiner: De belangen zijn groot, er is veel geld met dit project gemoeid en daarom is het begrijpelijk dat iedereen kritisch naar het project kijkt. Maar ik heb na het gesprek van vorige week vertrouwen in een goede afloop.

De provincie ziet in een multimodaal overslagcentrum een potientiële motor voor tal van economische ontwikkelingen in Lelystad en de omliggende regio. Het centrum, waar containers en bulkgoederen overgeladen worden van schip op trein en vrachtwagens en andersom, zal de logistieke functie van Flevoland versterken. Bovendien kan een toename van het goederenvervoer over water een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van Flevoland.

Na het rondetafelgesprek van afgelopen week moet de komende tijd blijken of de constructieve houding van gemeente en particuliere investeerders kan leiden tot een projectplan. Ook lijkt het mogelijk om nog extra investeerders aan te trekken. Het project mag rekenen op omvangrijke financiële steun van de provincie en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Uiterlijk 31 december moet er een compleet projectvoorstel liggen.