Gemeente Stede Broec 30-9-2003
Praktijkschool komt naar Stede Broec

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de financiering van een vestiging van de Praktijkschool in Stede Broec. Het college vindt het niet verantwoord het besluit langer uit te stellen. De raad kan binnen afzienbare tijd een voorstel verwachten.

De Praktijkschool leidt leerlingen op die na de basisschool niet terecht kunnen in het reguliere voortgezet onderwijs. Zij hebben een minder theoretische wijze van leren nodig, moeten meer met hun handen werken. De nieuwe Praktijkschool biedt de leerlingen vier richtingen aan: bouwtechniek, agrarisch onderwijs, metaaltechniek en verzorging. Wie de opleiding consumptieve techniek wil volgen, moet de laatste twee (van vier) jaar naar de al bestaande Praktijkschool in Hoorn.

Momenteel is er een vestiging van de Praktijkschool in Spanbroek (gemeente Opmeer). Het feit dat verreweg de meeste leerlingen uit andere delen van Westfriesland komen ligt ten grondslag aan het besluit om de school naar Stede Broec te laten verhuizen.

De afgelopen weken werd duidelijk dat Venhuizen en Obdam afhaken; zij doen niet mee aan de financiering van de nieuwbouw. Noorder-Koggenland en Wognum beraden zich nog. De andere gemeenten in oostelijk Westfriesland hebben wel medewerking toegezegd. Enkhuizen, Drechterland, Wervershoof, Andijk, Wester-Koggenland, Medemblik en Opmeer leveren een substantiële bijdrage aan de bouwkosten. Ook de provincie heeft geld toegezegd. Hoorn is van meet af aan buiten beeld gebleven; deze gemeente heeft zelf een vestiging van de Praktijkschool binnen haar grenzen.

De opzet is dat de Stede Broecse vestiging van de Praktijkschool kan starten in augustus 2005. Als locatie is gekozen voor het terrein naast de school voor speciaal basisonderwijs aan de Verlengde Raadhuislaan in Grootebroek. Na de zomer van 2004 moet de bouw beginnen. De periode tussen nu en de start van de bouw is nodig voor de voorbereidingen en het doorlopen van alle procedures.