Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Utrechts Universiteitsfonds / alumnibureau

24 september 2003

Utrechtlezingen in de regio 2003
Duurzame energie: een zonnige toekomst?

Prof.dr. Joop Schoonman (TU Delft) en prof.dr. Paul Schnabel (Universiteit Utrecht) verzorgen op vrijdag 3 oktober in Den Haag de lezing: Duurzame energie: een zonnige toekomst? Hierin laten beide sprekers vanuit het eigen werkterrein hun licht schijnen over de mogelijkheden van en de houding tegenover duurzame energie. De lezing wordt georganiseerd door het alumninetwerk van de Universiteit Utrecht in de regio Den Haag.

Schoonman is een van de meest betrokken onderzoekers op dit gebied, terwijl Schnabel als directeur van het Sociaal Plan Bureau én als commissaris van SHELL Nederland de maatschappelijke en individuele rationaliteit ten aanzien van het fenomeen 'duurzame energie' tot zijn onderzoeksgebied rekent.

Duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie, krijgen grote aandacht nu blijkt dat het gebruik van fossiele brandstoffen op den duur zal leiden tot ongewenste klimaatveranderingen. Toepassing van duurzame energiebronnen vereist een veilige opslag. En van de mogelijkheden is de opslag via elektrolyse van water, in de vorm van waterstof. Een waterstofeconomie trekt op het ogenblik wereldwijd grote belangstelling. In Nederland, koploper op dit gebied, is recent het onderzoeksprogramma Duurzaam Waterstof van start gegaan. UU alumnus Joop Schoonman is een van de spelers in dit programma. Hij laat in zijn voordracht zien hoe duurzame energiebronnen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan onze energiehuishouding. Co-referent Paul Schnabel zal ingaan op de kant van de gebruikers. Hoe verhoudt zich de rationaliteit van de ontwerpers en de overheid tot de rationaliteit van de gebruikers?

De lezing vormt de eerste in een reeks van 'Utrecht-lezingen in de regio' die dit najaar worden gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van alumni gerealiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.

Vrijdag 3 oktober 2003 om 16.00 uur
Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, Plein 24, Den Haag Utrechtlezing: DUURZAME ENERGIE: EEN ZONNIGE TOEKOMST? Prof. dr. Joop Schoonman (TU Delft) en prof. dr. Paul Schnabel (Universiteit Utrecht)
Onderdeel van het programma 'Utrecht-lezingen in de regio' Meer informatie over deze en de overige Utrechtlezingen: www.alumni.uu.nl http://www.alumni.uu.nl