HOGESCHOOL VAN UTRECHT

Regionaal Convenant voor de onderwijsarbeidsmarkt in Utrecht

PERSBERICHT

Op vrijdag 3 oktober aanstaande sluiten onderwijsinstellingen in de regio Utrecht en Archimedes Lerarenopleiding van de Hogeschool van Utrecht een samenwerkingsovereenkomst af, het Regionaal Convenant voor de Onderwijsarbeidsmarkt VO/BVE regio Utrecht. De ondertekenaars van dit convenant werken intensief samen omdat er juist in de regio Utrecht onvoldoende onderwijsmedewerkers zijn. Ook vraagt het onderwijs van vandaag om anders opgeleide medewerkers. Het convenant bouwt voort op de impuls van het educatief partnerschap dat sinds 2000 bestaat om de onderwijsarbeidsmarkt te verbeteren.

Scholen voor voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en Archimedes Lerarenopleiding leggen op 3 oktober concrete afspraken vast over een gezamenlijke aanpak van het lerarentekort in de regio. Het opleiden van nieuwe docenten wordt sterker dan voorheen verbonden met de praktijk op de school; leren op de werkplek in de scholen is daarbij een heel belangrijk middel. De contractpartners willen personeelsbeleid ontwikkelen dat innovatief onderwijs stroomlijnt en dat past bij de leerlingen van nu. Het convenant staat garant voor een goede, bij de praktijk in de regio passende opleiding en waarborgt professionalisering van zowel aanstaande als reeds actieve docenten. Het motto is: werken in het onderwijs is en blijft plezierig en uitdagend.

In het Utrechtse convenant participeren:

- De meeste schoolbesturen voor voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo) en instellingen voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (roc's) in de regio Utrecht. Daarbinnen zijn alle schoolbesturen in de stad Utrecht vertegenwoordigd.

- Archimedes Lerarenopleiding van de Hogeschool van Utrecht. De convenantpartners werken aan een uitbreiding op korte termijn van het aantal partners. Met het Ivlos (Universiteit Utrecht), de gemeente Utrecht en enkele schoolbesturen zijn hierover al vergaande afspraken gemaakt.

Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO), waarin werkgevers en werknemers in het onderwijs zijn verenigd, stimuleert de vorming van regionale convenanten en verleent desgewenst ondersteuning.