Politie Twente

vrijdag 3 oktober '03

Handhavingsactie in Enschedese binnenstad

De politie Twente, Bureau Enschede Binnenstad, hield donderdag 2 oktober van 15.00 tot 22.00 uur een integrale controleactie. Twee teams bestaande uit o.a. politie, brandweer, en sociale recherche hebben zestien panden in de Binnenstad van Enschede bezocht.

Integrale actie
De actie werd gehouden met integrale teams om op die manier slagvaardig te kunnen optreden. Door bundeling van de verschillende disciplines kan op uiteenlopende wettelijke verplichtingen worden gecontroleerd. De volgende disciplines namen deel: politie, brandweer, sociale recherche, U.V.W. (voormalig GAK) bijzondere wetten, vreemdelingendienst, keuringsdienst van waren.

Elf panden bezocht
In totaal werden zestien panden bezocht waarvan 5 coffeeshops, 2 growshops, 5 horecaondernemingen en 4 kamerverhuurpanden. De panden werden o.a. gecontroleerd op horecavergunningen, verdovende middelen, (vuur)wapenbezit, diefstal, heling, illegalen.

Resultaten
De volgende bijzonderheden werden tijdens de controle aangetroffen: Bij nagenoeg elke coffeeshop was de beheerder niet aanwezig. Eén coffeeshop werd hierom gesloten, de beheerder was niet bereikbaar; Een aantal malen waren de nooduitgangen geblokkeerd; Eén horecaondernemening bleek geen vergunning te hebben, tegen de eigenaar is verbaal opgemaakt; 2 horecaondernemeningen zijn bekeurd wegens hygiëne en te hoge temperatuur. Dit leverde een boete van respectievelijk E1250,- en E3000,- op. Bij een aantal horeacaondernemingen werd gebrekkige hygiëne werd geconstateerd; zij hebben een waarschuwing gehad en hen staat hercontrole te wachten; Bij een groot aantal panden bleek het brandblusapparaat niet aan de wand bevestigd te zijn en/of was niet (op tijd) gekeurd. Bij een aantal zaken werden medewerkers aan het werk getroffen die of niet op de loonlijst stonden, of een uitkering genoten. De Sociale Dienst en de UVW zullen dit nader onderzoeken. De Keuringsdienst van Waren heeft bij een horecaonderneming potjes in beslag genomen, die gevaarlijke bestanddelen bevatten die onder de wet geneesmiddelen vallen. Ook op dit pand zal een hercontrole volgen.