VEWIN
http://www.vewin.nl

Drinkwatersector steunt aanscherping mestbeleid

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het huidige mestbeleid van Nederland niet voldoet aan de Europese Nitraatrichtlijn. De drinkwaterbedrijven, verenigd in VEWIN, zijn het hiermee eens en vinden ook dat het Nederlands mestbeleid niet scherp genoeg is. Door dit beleid wordt de drinkwatersector nog steeds geconfronteerd met de gevolgen van te veel mest voor de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater waar drinkwater van gemaakt wordt.

De drinkwatersector dringt er bij de overheid al jaren op aan om het mestbeleid dusdanig vorm te geven dat er niet meer nitraat uitspoelt naar het grondwater dan wettelijk is toegestaan. Zij was daarom blij met het van kracht worden van de Europese Nitraatrichtlijn en had hoop op een scherper Nederlands beleid als gevolg daarvan. Het huidige beleid, zeker met de versoepelingen die de Tweede Kamer heeft voorgesteld, voldoet hier niet aan. VEWIN vindt dan ook dat deze versoepelingen niet moeten worden doorgevoerd. Om te kunnen voldoen aan de eisen van de Europese Nitraatrichtlijn is het noodzakelijk dat de stikstofverliesnormen zelfs worden aangescherpt en de stikstofgebruiksnorm geleidelijk wordt verlaagd.

VEWIN pleit daarom voor het behoud van Nederlandse mineralen aangiftesysteem MINAS in aangescherpte vorm, waarin alle verliesposten worden meegenomen. Dit zal er voor zorgen dat de drinkwaterbedrijven in de toekomst geen extra zuivering hoeven toe te passen vanwege te hoge mestgiften.