CDA

CDA
03-10-03
Van Haersma Buma: georganiseerd en gewelddadig dierenactivisme is vorm van terrorisme

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma vindt dat bepaalde gestructureerde en gewelddadige vormen van dierenactivisme betiteld kunnen worden als terrorisme. De CDA-fractie heeft zich al veelvuldig uitgesproken tegen dit geweldadig activisme dat zich onder meer richt tegen boeren en eigenaren en personeel van kippenslachterijen en vleesverwerkingsbedrijven.

Tot betrekkelijk kort geleden deden politie en justitie de 'aanslagen' af als incidenten. Maar inmiddels is door minister Donner van Justitie erkend dat er sprake is van een patroon in de acties, die om een gerichte nationale aanpak vragen. Inmiddels zijn de nationale recherchedienst en de inlichtingendienst hierin actiever geworden. Er is door de Minister toegezegd dat er begin volgend jaar een rapportage ligt over de wijze waarop het gewelddadige activisme kan worden aangepakt.

"Omdat dit gewelddadig dierenactivisme een vorm van terrorisme is, moet dit ook straks, wanneer de nieuwe anti-terrorismewet door de Kamer is aangenomen, met behulp van deze nieuwe wet kunnen worden bestreden", aldus Van Haersma Buma.