Ingezonden persbericht


Dunya Poëzieprijs 2003 - 2004

Oproep

Poëzie gezocht!

De wereld wordt leefbaar met poëzie. Niet dat dorstige en hongerige kinderen gered worden met een sonnet, of poëzie een paraplu zou zijn om bommen en zelfmoordaanslagen tegen te houden. Nee, daartegen zijn woorden ontoereikend. Woorden kunnen hiertegen weinig uitrichten en tegenover goddelijke woorden nog minder. En toch biedt poëzie - bij uitstek - een schuilplaats voor alles wat te maken heeft met het menselijk bestaan. Zelfs als de dichter afstand probeert te houden van de vunzige realiteit, van de mediocriteit van het bestaan en diep gaat in het doolhof van zijn ego. De dichter schrijft de waarheid / anders schrijft hij niet schrijft de dichteres Jana Beranová. U hoeft zich niet te schamen als deze woorden bij u niet van toepassing zijn. Vandaag de dag biedt de liberalisering een basis voor de meest onverwachte wendingen op alle fronten, zelfs als het gaat om ethiek. De waarheid? Die wordt op maat gemaakt en we kunnen zelfs het verhaal met beelden ondersteunen. Dat zien we dagelijks op televisie. En de poëzie? Wappert die nog hoog voor de mens?

De Rotterdamse Dunya Poëzieprijs, bestaat sinds 1989 en biedt ruimte aan alle schrijvers van poëzie in Nederland, in het bijzonder aan auteurs afkomstig uit andere culturen. Niemand wordt uitgesloten: illegalen, wit of niet; vluchtelingen die meer dan 10 jaar wachten op een verblijfsvergunning; ex-leefbaar nederland; fraudeurs in nette pakken; imams (ongeacht hun seksuele geaardheid); miskende dichters; ge-passionate dichters; zondagdichters en ook woensdagdichters. Een strenge jury bestaande uit John Leefman (dichter), Jana Beranová (dichteres en vertaalster) en Michiel van Kempen (schrijver en criticus) zal uit alle inzendingen maximaal vijf winnaars kiezen.

Wie deze uitdaging aanneemt moet de volgende regels goed lezen:


- Auteurs mogen in hun eigen moedertaal inzenden
- Bij anderstalige inzendingen wordt een bijgeleverde vertaling in het Nederlands zeer op prijs gesteld; indien het gedicht in een andere taal dan het Nederlands is geschreven, dient de taal aangegeven te worden
- Het thema is vrij

- Het ingezonden gedicht mag niet langer zijn dan twee A4 s
- Per persoon mag maximaal één gedicht ingezonden worden
- Het gedicht dient in getypte vorm ingezonden te worden
- Dunya zal, met de medewerking van dichters uit de verschillende taalgebieden die Nederland rijk is, een voorselectie maken uit alle inzendingen geschreven in een andere taal; alleen de geselecteerde gedichten worden dan naar het Nederlands vertaald en voorgelegd aan de jury
- Inzendingen worden niet teruggestuurd

- Inzendingen moeten uiterlijk op vrijdag 19 december 2003 bij Stichting Dunya binnen zijn
- De presentatie van de winnaars zal plaatsvinden op zondag 30 mei tijdens het Dunya Festival 2004
- De winnende inzendingen, aangevuld met geselecteerde werken van de winnende auteurs, worden door uitgeverij Bèta Imaginations en Stichting Dunya in een bundel gepubliceerd.

Inzendingen en alle correspondentie:

Stichting Dunya
Poëzieprijs
Coolsingel 57 - 63
3012 AB Rotterdam

E-mail: juan@dunya.nl

Fax: 010 433 24 63

Meer informatie: Stichting Dunya, Juan Heinsohn Huala, tel. 010 233 09 10