CDA

CDA
03-10-03
Ferrier: CDA verwelkomt effectiever ontwikkelingshulpbeleid

De CDA-fractie vindt het een goede zaak dat stappen worden gezet om de ontwikkelingsgelden effectiever te besteden. Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier: We constateren dat met de huidige maatregelen de slagkracht van het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking wordt vergroot. Door de samenwerking met het bedrijfsleven en niet-gouvernementele organisaties te versterken, komt de nadruk meer te liggen op de wederzijdse verantwoordelijkheid.

Voor de CDA-fractie is het van groot belang dat Nederland een meer geïntegreerd buitenlands beleid voert, waarbij de interdepartementale samenwerking verder doorgevoerd wordt. Een goed voorbeeld van deze samenwerking is Afrika. Eindelijk wordt er aandacht besteed aan Afrika en de schrijnende situaties die zich daar voordoen. Maar meer oog voor Afrika betekent meer zicht op de positieve ontwikkelingen die zich daar voordoen.

Het CDA heeft nog wel vragen als het gaat om de wijze waarop de selectie van landen is gemaakt. Het landenaantal wordt verder beperkt, namelijk van 49 naar 36 landen. Voor de CDA-fractie is het van groot belang dat de armste landen niet buiten de boot vallen. En als het gaat om goed bestuur van een land, dan zien we dit niet alleen als voorwaarde, maar ook als een doel. Met name het schrappen van landen in Latijns-Amerika baart ons zorgen. We zullen tijdens het Notaoverleg van 17 november de minister op dit punt ondervragen, aldus Ferrier.