Waterschap Vallei & Eem

Waterschap neemt deel aan handhavingsestafette

Van 1 oktober 12.00 uur tot 2 oktober 12.00 uur zijn zo'n 300 milieu-inspecteurs een etmaal lang op pad geweest in het buitengebied van de provincie Gelderland. Ook 9 waterschapsinspecteurs van Waterschap Vallei & Eem hebben deelgenomen aan deze milieuhandhavingsestafette. De provincie Gelderland heeft de actie geïnitieerd en gecoördineerd. Het doel van de actie was niet alleen opsporen van en optreden tegen overtredingen maar ook het stimuleren om gezamenlijk op pad te gaan en zo de effectiviteit te vergroten.

Zo hebben de inspecteurs van het waterschap samen met handhavers van gemeenten en de politie gericht gesurveilleerd in het buitengebied. Ook zijn bedrijfscontroles uitgevoerd bij bedrijven die continue in bedrijf zijn en bij bronneringen. Bij een bronnering wordt ten behoeve van bouwwerkzaamheden voortdurend grondwater opgepompt om de bouwput droog te houden. De kwaliteit van het opgepompte water moet aan bepaalde eisen voldoen.

27 overtredingen
De inspecteurs van Waterschap Vallei & Eem hebben 27 overtredingen geconstateerd. In de meeste gevallen ging het om overtreding van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. In de gehele provincie Gelderland zijn er in 24 uur ongeveer 350 overtredingen geconstateerd. In enkele gevallen moet nader worden onderzocht of de regels daadwerkelijk zijn overtreden. In andere gevallen werd direct opgetreden. Tweemaal is proces-verbaal opgemaakt. De geconstateerde overtredingen waren onder andere illegale lozingen, het dumpen van bermmaaisel, overtreding van de vergunningsvoorschriften en het illegaal verbranden van afval.

Waterschap Vallei & Eem heeft deze estafette als succesvol ervaren. Niet alleen werden overtredingen geconstateerd, ook de samenwerking met andere organisaties was geslaagd. Ondanks verschillende bevoegdheden en belangen bleek samenwerking mogelijk en werd veel van elkaar geleerd. Het waterschap acht een dergelijke samenwerkingsactie voor herhaling vatbaar.

Persbericht d.d. 3-10-2003 ( 2003/30 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).