Gemeente Goes

Persbericht

Nationale Brandpreventieweek in Goes

Vrijdag 3 oktober a.s. start de Nationale Brandpreventieweek. Dit jaar is het thema: "Ik teken voor brandveiligheid". De actie is gericht op de kinderen van groep 7 en 8 en heeft als doel de brandveiligheid bij de kinderen thuis te verbeteren. Burgemeester drs. D.J. van der Zaag geeft op 3 oktober om 9.00 uur in de Ichthusschool in Wolphaartsdijk het startschot voor de openingsmanifestatie in de gemeente Goes. Hij tekent het eerste brandveiligheidcontract. Daarna volgt een ontruimingsoefening en brandblusspelletjes. De brandweer verzorgt voor de kinderen een presentatie over brandveiligheid thuis en is aanwezig met de bekende rode tankautospuit.

Naast de actie op de scholen stimuleert de brandweer de bewoners van Goes de brandveiligheid van hun woning te controleren. Daartoe is de folder 'Brand! Tips en een checklist' ontwikkeld. Deze folder is gratis verkrijgbaar bij de publieksbalie in het stadskantoor en bij de afdeling Preventie van de brandweer Goes (Oranjeweg 100, telefoon (0113-276600). Op www.brandgevaar.nl treft u de digitale versie aan van deze folder en kunt u tevens een test doen. Aan de hand van de vragenlijst in deze folder kunt u eenvoudig nagaan hoe het met het brandveiligheidniveau van uw woning is gesteld. De folder bevat ook adviezen over voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om brand te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Tijdens de Brandpreventieweek verricht de brandweer op volgorde van binnenkomst 10 huiscontroles. De inwoners van Goes kunnen zich tot vrijdag 3 oktober bij de brandweer opgeven voor een gratis huisinspectie, waarbij de (brand)veiligheid wordt getoetst door een ervaren preventie-inspecteur.

Het thema van vorig jaar: de schoolontruimingsoefening wordt dit jaar verder verbreed naar de thuissituatie. Alle kinderen van groep 7 en 8 krijgen van school een brandveiligheidcontract mee naar huis, waarop een aantal voorzorgsmaatregelen genoemd staat, die de brandveiligheid van de woning (verder) kunnen verbeteren. Het doel van het contract is dat ouders een 'speelse' verplichting met hun kind aangaan om in 2003 een activiteit uit te voeren, die er op gericht is de woning voor het kind brandveiliger te maken, bijvoorbeeld het monteren van een rookmelder of blusmiddel.

De scholen konden door middel van een antwoordkaart aangeven of zij meedoen aan de actie. De eerste 10 aanmeldingen ontvangen een brandpreventieles door één van de Goese preventie-inspecteurs.

Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding heeft over het onderwerp rookmelders een publieksfolder ontwikkeld: 'Geef brand geen kans met een rookmelder'. Deze folder is verkrijgbaar in het stadskantoor van de gemeente Goes en bij de brandweer Goes.