Rijksuniversiteit Groningen

117-Informatie over veiligheid medicijnen voor kinderen nogal eens gebrekkig

Datum: 24 september 2003

Een aanzienlijk deel van alle kinderen staat vanaf de conceptie tot hun volwassenheid bloot aan geneesmiddelen, constateert Eric Schirm. Hij bracht in kaart wat het geneesmiddelgebruik is van aanstaande vaders, van moeders tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode van borstvoeding en tot slot van de opgroeiende kinderen zelf. Een belangrijk probleem is dat van veel medicijnen niet bekend is of ze wel of niet schadelijk zijn voor kinderen. Schirm promoveert op 3 oktober 2003 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Op tweejarige leeftijd heeft maar liefst 81 procent van de kinderen een of meer geneesmiddelen gebruikt, stelde Schirm vast. Daarbij zijn antibiotica met afstand de meestgebruikte middelen. Onder kinderen van 0 tot 19 jaar neemt het gebruik van 'stimulantia' (waaronder Ritalin dat wordt toegepast bij ADHD) sterk toe, net als in de VS. Maar terwijl in Amerika 2,8 procent van de kinderen stimulantia gebruikt, is dat percentage in ons land tien keer lager.

Niet geregistreerd

Bij 40 procent van de middelen die kinderen gebruiken is de productinformatie over veilig gebruik door kinderen gebrekkig, aldus Schirm. Soms worden kinderen niet eens genoemd in de bijsluiter, in andere gevallen ontbreekt een duidelijke leeftijdsafbakening. Het gaat hier met name om geneesmiddelen die door de apotheek zelf zijn bereid en daarom niet geregistreerd zijn (unlicensed), en daarnaast om geregistreerde geneesmiddelen waarvan de veiligheid alleen voor volwassenen is vastgesteld (off-label). Het is niet per se zo dat deze geneesmiddelen onveilig voor kinderen zijn, maar dat zou volgens Schirm wel moeten worden geëvalueerd. Daarnaast zou in de productinformatie van elk geneesmiddel duidelijk moeten worden aangegeven of het middel door kinderen gebruikt kan worden of niet.

Ongeschikte toedieningsvormen

Niet alleen de onzekerheid over veiligheid en effectiviteit van unlicensed en off-label geneesmiddelen is een probleem, er blijkt ook sprake van een gebrek aan geschikte toedieningsvormen. In vergelijking met middelen die wel voor kinderen geregistreerd zijn, zijn er van unlicensed en off-label geneesmiddelen vaak geen drankjes beschikbaar voor de jongste kinderen (in plaats van tabletten), en is de laagst verkrijgbare dosis vaak te sterk.

Risico via vader

In het half jaar voor de conceptie gebruikt een derde van de verwekkers minstens één geneesmiddel. Meestal gaat het om pijnstillers of antibiotica, maar zelfs van op het oog onschuldige middelen voor kleine kwaaltjes is het niet altijd zeker dat deze geen risico vormen voor een eventuele baby, aldus Schirm. Er is namelijk vrijwel geen onderzoek voorhanden naar de effecten van het geneesmiddelgebruik door vaders op hun latere kinderen. De promovendus beveelt aan de risico's te bestuderen door in de bestaande registratie van kinderen met aangeboren afwijkingen meer aandacht te besteden aan geneesmiddelgebruik door vaders. Nu gebeurt dat in vergelijking met moeders slechts in beperkte mate.

Bevalling zonder pijnstillers

Zwangere vrouwen passen hun geneesmiddelengebruik aan, constateerde Schirm. De voorzichtigheid met schadelijke middelen en middelen waarvan het effect onbekend is, is aan de ene kant gunstig voor het kind, maar kan ongewenst zijn wanneer medicatie voor de moeder echt nodig is. Hij beveelt aan om meer onderzoek te doen naar middelen die mogelijk nodig zijn tijdens zwangerschap, maar waarvan nog niet duidelijk is of ze veilig zijn voor het ongeboren kind. Tijdens de bevalling blijken kinderen aan zeer weinig geneesmiddelen te worden blootgesteld. Eén van de oorzaken daarvan is het zeer geringe gebruik van pijnstillers bij bevallingen in Nederland.

Borstvoeding

Ook bij het geven van borstvoeding zijn vrouwen voorzichtig met geneesmiddelen, terwijl dat nogal eens ten onrechte is, volgens Schirm. Borstvoedende vrouwen gebruiken minder vaak geneesmiddelen dan moeders die dat niet doen: sommigen stopten met hun geneesmiddel. Anderen staakten de voeding om het kind te beschermen. Maar veel geneesmiddelen komen slechts in zeer lage concentraties in moedermelk terecht en kunnen daarom wel veilig gebruikt worden. Schirm beveelt aan om bij het stimuleren van borstvoeding ook aandacht te besteden aan het omgaan met medicijnen.

Curriculum vitae

Eric Schirm (Groningen, 1972) studeerde farmacie aan de RUG. Hij verrichtte er zijn promotieonderzoek bij de bij de basiseenheid Sociale Farmacie, Farmaco-epidemiologie en Farmacotherapie en binnen het onderzoeksinstituut GRIP (Groningen Research Institute of Pharmacy) en de onderzoeksschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration). Schirm promoveert tot doctor in de wiskunde en natuurwetenschappen bij mw. prof.dr. L.T.W. de Jong-van den Berg. De titel van het proefschrift luidt: Drug exposure from conception till adulthood.

Noot voor de pers

Voor nadere informatie: drs. E. Schirm, tel. (050)363 82 04/75 76, e-mail: e.schirm@farm.rug.nl (werk)