Time : 10:40:46 AM
Date : Friday, October 03, 2003
Sender Name: Uitgeverij Biblo

Minister van Financiën, Didier Reynders, neemt eerste exemplaar "Handboek Roerende Voorheffing" in ontvangst
Persbericht - Brussel, 3 oktober 2003

Minister van Financiën, Didier Reynders, neemt eerste exemplaar "Handboek Roerende Voorheffing" in ontvangst

Begeleidend persartikel

Naar belasting bij overdracht van aandelen ?

De onlangs ingevoerde belasting van 10% op liquidatieboni ligt onder vuur. Bij het Arbitragehof zijn verschillende verzoeken ingediend om de belasting ongedaan te maken. Omdat zij discriminerend is. Deze discriminatie wegwerken, vereist tegelijk dat men nadenkt over de belasting van alle winstuitkeringen en meerwaarden op aandelen. Dat zegt Patrick SMET, advocaat bij Allen & Overy, en auteur van het bij Uitgeverij Biblo pas verschenen "Handboek Roerende Voorheffing" waarvan gisteren een eerste exemplaar overhandigd werd aan de Minister van Financiën (zie foto).

10%-heffing

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting werd vorig jaar een 10%-heffing ingevoerd op de winstuitkeringen die men verkrijgt bij de vereffening van een vennootschap, of bij de inkoop van eigen aandelen. Tot voor kort waren dergelijke uitkeringen belastingvrij. Dat leidde tot tal van betwistingen met de belastingadministratie. Die ging ervan uit, dat deze uitkeringen dikwijls vermomde dividenduitkeringen waren, en dat zij slechts bedoeld waren om de roerende voorheffing van 25% te ontgaan die normaal op gewone dividenduitkeringen van toepassing is.

De wetgever heeft de knoop doorgehakt door het invoeren van een bijzondere heffing van 10%. Van meet af aan oogstte de maatregel een berg kritiek. Niet alleen omdat de regeling met terugwerkende kracht werd doorgevoerd, maar ook omdat zij in de praktijk bijna niet uitvoerbaar is. Belastingdeskundigen menen bovendien dat zij op talrijke punten strijdig is met het grondwettelijk gewaarborgd gelijkheidsbeginsel. Reden waarom verschillende belanghebbenden bij het Arbitragehof verzoekschriften hebben ingediend om de nieuwe regeling kort en goed te schrappen.

Gelijke behandeling

De hele regeling inzake winstuitkeringen (gewone dividenduitkeringen, liquidatie- en verkrijgingsuitkeringen) en meerwaarden op aandelen is inherent discriminerend, zegt Patrick SMET. Aandeelhouders die aandelen verkopen worden verschillend behandeld naargelang van de identiteit van de koper. Wanneer aandeelhouders een winstuitkering ontvangen, worden zij verschillend behandeld naargelang het ogenblik waarop de reserves worden uitgekeerd. Tenslotte worden aandeelhouders verschillend behandeld naargelang de aangroei van reserves te gelde wordt gemaakt onder de vorm van een verkoop van de aandelen, dan wel onder de vorm van een winstuitkering.

Het gevolg hiervan is o.a., dat degene die aandeelhouder is op het ogenblik van de uitkering van reserves, de belasting ondergaat op alle uitgekeerde reserves, met inbegrip van de reserves die opgebouwd zijn vooraleer de aandelen verworven werden. Die aandeelhouder ondergaat de belasting die economisch de vorige aandeelhouder had moeten treffen.

Zolang het fenomeen van de aandelen "aan toonder" bestaat, is een veralgemeende invoering van een meerwaardebelasting op aandelen geen optie, zegt SMET. De facto zouden dan alleen de houders van aandelen op naam getroffen worden. Het is volgens SMET conceptueel onaanvaardbaar dat de houders van aandelen aan toonder gunstiger behandeld zouden worden dan de houders van aandelen op naam.

De discriminatie moet bijgevolg op een andere manier worden weggewerkt, legt Patrick SMET uit. In zijn boek toont hij uitvoerig aan, dat het technisch perfect mogelijk is om een regeling te ontwerpen die de toets met het grondwettelijk gewaarborgd gelijkheidsbeginsel met glans kan doorstaan.

Het voorstel van SMET bestaat erin dat een uniforme belasting (van bijvoorbeeld 10%) wordt geheven op de aangroei van reserves van niet-beursgenoteerde ondernemingen. De belasting wordt geïnd n.a.v. een winstuitkering (onder de vorm van gewoon dividend, liquidatieuitkering of verkrijgingsuitkering), of n.a.v. een overdracht van de aandelen. Bij overdracht van de aandelen vormt de belasting op de aangroei van de reserves dan een soort "belastingkrediet" dat door de koper gecompenseerd kan worden met de belasting bij effectieve winstuitkering, of dat terugbetaald wordt wanneer de reserves naderhand verdwijnen (omdat de vennootschap verlieslatend wordt). Op die manier wordt de belastingheffing billijk verdeeld over elke aandeelhouder, ongeacht de manier waarop de aandeelhouder de aangroei van de reserves verkrijgt.

Volgens SMET is dergelijk belastingstelsel het enige dat een gelijke behandeling tussen alle houders van niet-beursgenoteerde aandelen verzekert. Tegelijkertijd wordt daardoor de rechtsonzekerheid omtrent het al dan niet speculatief karakter van meerwaarden op aandelen, uit de wereld geholpen.

Inzake beursgenoteerde aandelen zou een meerwaardebenadering volgens SMET de voorkeur verdienen, ook voor liquidatie- en verkrijgingsuitkeringen.

SMET pleit er eveneens voor dat de belasting op winstuitkeringen lager wordt dan deze op interestinkomsten. Het is volgens SMET niet logisch dat de belasting op inkomsten van risicodragende investeringen zwaarder is dan deze op inkomsten van risicoloze investeringen, temeer daar winstuitkeringen afkomstig zijn uit reeds belaste winsten, terwijl interesten aftrekbare kosten vormen.

Het "Handboek Roerende Voorheffing" is een uitgave van Uitgeverij Biblo.
Meer info op het gratis tel. nr. 0800.12683 of via de website "www.fiscoloog.be".

OVER HET "HANDBOEK ROERENDE VOORHEFFING"

Zopas verscheen bij de fiscaal-juridische afdeling van uitgeverij Biblo, het "Handboek Roerende Voorheffing" van auteur en praktijkadvocaat, Patrick SMET.

De roerende voorheffing bijzonder actueel.

Nog maar pas zijn ingrijpende wijzigingen doorgevoerd aan de vrijstellingen voor beursgenoteerde ondernemingen en "intragroeps"-banken (waaronder de coördinatiecentra). Vorig jaar was er de invoering van de bijzondere heffing van 10% op liquidatieboni en op het "verschil in meer" bij inkoop van eigen aandelen.

Onlangs werd ook de nieuwe Europese interest- en royalty-richtlijn gepubliceerd die de Belgische wetgever zal nopen bijkomende vrijstellingen toe te staan. Ook de spaarrichtlijn is inmiddels gepubliceerd. Zij vormt voor de regering de rechtstreekse aanleiding voor haar plannen inzake fiscale amnestie.

Altijd actueel is ook de vraag hoe Belgische ondernemingen zich kunnen financieren op de internationale kapitaalmarkten zonder de kost van de roerende voorheffing te moeten dragen.

Voorts zijn er steeds weer de nieuwe beleggingsproducten, en nu ook de verzekeringsproducten die momenteel door de fiscus onder vuur genomen worden.

Grondig en praktisch

De regels inzake roerende voorheffing zijn bijzonder omslachtig, moeilijk toegankelijk en uitzonderlijk technisch.

Vandaar het belang van het nieuwe "Handboek". Patrick SMET heeft de roerende voorheffing bijzonder diepgaand bestudeerd. Het resultaat is een compleet en praktisch naslagwerk. Enig in zijn soort.

Kritische bedenkingen bij de huidige wetgeving

Patrick SMET geeft kritiek bij de kwaliteit van de bestaande wetgeving. Het stelsel van de roerende voorheffing is op verschillende vlakken discriminerend, of strijdig met het Gemeenschapsrecht. Het gevolg daarvan is dat de concurrentiepositie van de Belgische ondernemingen wordt geschaad. De auteur geeft een aanzet op welke wijze de wet best zou aangepast worden.

De auteur

Patrick SMET is fiscaal advocaat bij het internationale advocatenkantoor Allen & Overy, waar hij zich voornamelijk specialiseert in "financial tax" (fiscaliteit van financiële producten en financiële instellingen, met inbegrip van acquisition finance, structured finance, leveraged incentive producten, afgeleide instrumenten en
effectiseringen) en in M&A fiscaliteit (fusies & splitsingen, OBA's en LBO's).

Patrick SMET schreef tientallen bijdragen voor nationale en internationale fiscale vaktijdschriften. Hij is tevens de auteur van (o.a.) "Beleggingsvennootschappen" en "Verkrijging van Eigen Aandelen" in de reeks Vennootschap & Belastingen.

Contact met de auteur

De mogelijkheid bestaat om een recensie-exemplaar van deze publicatie aan te vragen, of nog, om een interview of gesprek met de auteur aan te gaan. Patrick SMET is bereid om bepaalde topics uit zijn boek die voor uw lezerspubliek relevant zijn verder toe te lichten. Patrick SMET is te bereiken op tel 02/780 24 79
of via e-mail : patrick.smet@allenovery.com.
Voor de aanvraag van recensie-exemplaren kan contact opgenomen worden met Uitgeverij Biblo, Katrien van Tilborg, 03.620.02.89.

De Uitgeverij

Uitgeverij Biblo, Brasschaatsteenweg 308, 2920 Kalmthout. Biblo is uitgever van o.m. de nieuwsbrieven Fiscoloog, Fiscoloog Internationaal en Balans, en van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap.
Uitgeverij Biblo behoort tot de Roularta Media Group.

Bestelinfo

Het "Handboek Roerende Voorheffing" omvat 526 pagina's (ISBN 90-6738-251-5). De prijs bedraagt 145,00 EUR (incl. 6 % BTW). Voor meer info over de inhoud en bestellingen, surf naar : www.fiscoloog.be of bel: 0800.12683. E-mail: biblo@biblo.be.

foto: www.pressreleases.be

http://www.fiscoloog.be

Picture:
http://www.belgadirect.be/Files/Vervliet_20031003_103804_41/Vervliet_20031