Vlaamse overheid

Vlaamse landbouwers die beslissen biologisch te gaan boeren, krijgen daarvoor financiële steun. Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams Landbouwminister Ludo SANNEN en na advies van de Raad van State definitief beslist. Ook fruitboeren die het gebruik van pesticiden beperken, kunnen rekenen op een tegemoetkoming.

Kwekers van pitfruit, onder meer appelen en peren, die overschakelen op een geïntegreerde productiemethode, krijgen subsidies. Die subsidies worden berekend per hectare en kunnen vijf jaar lang verkregen worden. In het eerste jaar na de omschakeling kan een fruitboer die het gebruik van pesticiden beperkt, 250 euro per hectare steun ontvangen. In het vijfde jaar na de omschakeling heeft hij nog steeds recht op 62 euro per hectare. Fruitboeren die geïntegreerd produceren, gebruiken minder schadelijke stoffen. Zo sparen ze niet alleen het milieu, maar ook de volksgezondheid.

Ook landbouwers die beslissen om (deels) bioboer te worden, krijgen subsidies. Het bedrag van de subsidie is afhankelijk van het soort teelt, en dus van de kosten voor de landbouwer. Ook hier is een hectaresubsidie voorzien voor vijf jaar. Dat subsidiecontract kan daarna nog verlengd worden. Tijdens de eerste jaren is de subsidie het hoogst, omdat de landbouwer weliswaar al biologisch werkt, maar zijn teelten nog niet als bioproduct mag verkopen.

De Vlaamse overheid geeft deze subsidies omdat bioboeren hebben af te rekenen met hogere kosten dan de conventionele landbouwers. Bioboeren hebben meer werk en vaak lagere opbrengsten dan de traditionele landbouwer. Deze subsidiemaatregel past in het Vlaams actieplan voor de biologische landbouw waarmee minister Ludo Sannen de Vlaamse bioboeren wil steunen.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen beluisterd worden op : www.vlaanderen.be/persconferenties


---