Ingezonden persbericht


4 oktober 2003

Symposium 2003: 'Met het Oog op de Aarde'

Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

In samenwerking met het KNMI

En Stichting Ruimteonderzoek Nederland

Inleiding

Steeds vaker maken we kennis met het beeld van onze planeet, satellieten tonen de ijskappen, meten de atmosfeer, fotograferen de wolkenpatronen en scannen de oceanen. Prachtige beelden maar achter die beelden schuilen soms meteen de vragen die we onszelf, misschien onbewust, stellen: 'Hoe zit het met de opwarming van die atmosfeer?', 'wat zijn de gevolgen van een steeds verder stijgende zeespiegel?' of 'hoe lang blijven de gevolgen van het ozongat nog een bedreiging?'. Vragen waarop de wetenschap antwoorden probeert te geven, antwoorden die letterlijk van levensbelang zijn. Hoe krijgen we de problemen van milieuvervuiling en ontbossing weer onder controle en welke middelen geven ons zo snel mogelijk een beeld van de toestand van het aarde-oceaan-atmosfeer systeem? "MET HET OOG OP DE AARDE" is daarom de titel van het symposium dat de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde op 4 oktober 2003 organiseert.

Vier experts zullen die blik op onze wereld vanuit hun kennisgebied belichten. De voortgaande opwarming van de atmosfeer en de effecten van de ozonafbraak in de hogere atmosfeer worden aan de orde gesteld door KNMI-wetenschapper Rob van Dorland. Zijn collega Hans Roozenkrans voert ons door de wereld van steeds verder geperfectioneerde beelden die satellieten ons leveren. Remote sensing, waarnemen op afstand is zijn specialiteit. Radboud Koop, werkzaam bij de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland, biedt ons een blik op de vaste aarde en van daaruit een uitstapje naar de oceanografie. Dat alles vanuit het perspectief van het ruimteonderzoek. Smelt de poolkap op Antarctica en wat doet de ijskap op Groenland? Wat zijn de gevolgen voor de zeespiegel? Het zijn slechts enkele vragen waarover Professor Hans Oerlemans (IMAU, Universiteit Utrecht) een boeiende uiteenzetting zal verzorgen.

Op dit symposium wordt niet alleen de huidige stand van wetenschappelijke kennis op deze terreinen getoond, het geeft ook aan waar we soms nog heel weinig weten. De sprekers zullen juist die nog bijna onontgonnen deelgebieden op sublieme wijze naar voren te brengen waardoor een zeer genuanceerd beeld wordt neergezet. "Met het oog op de aarde" geeft daarom niet alleen een blik op onze broze blauwe planeet, nee het leert ons meer, het laat ons nadenken over de mensheid zelf en daarom zou het misschien ook wel als titel kunnen dragen 'Met het oog op onszelf.'

Programma

Voor een samenvatting van de lezing, klik op de titel. Voor een c.v. van de spreker klik op zijn naam.

09.30 Ontvangst met koffie en thee

10.25 Welkom

10.30 Menselijke invloed op het klimaat door Dr. Rob van Dorland

11.15 Weersatellieten: een informatielawine door Ir. Hans Roozekrans

12.00 Lunch

14.00 Aantrekkingskracht, een oogje op de Aarde door Dr. Radboud Koop

14.45 Pauze

15.15 De vergletsjering van de Aarde door Prof. Dr. Hans Oerlemans

16.00 Afsluitende discussie

16.30 Sluiting

Waar en Wanneer?

Het jaarlijkse symposium van de KNVWS, dit jaar met als thema "Met het Oog op de Aarde" zal dit jaar op 4 oktober 2003 plaatsvinden in het Educatorium van de Utrechtse Universiteit op "De Uithof". Voor een kaartje van de omgeving en een korte routebeschrijving, klik hier.

Prijzen en aanmelding

Toegangsprijs tot het symposium, inclusief lunch: ¤ 15,- voor leden van de KNVWS: ¤ 25,-voor niet-leden; studenten en scholieren (op vertoon van kaart): ¤10,- ; betaling door overschrijving op giro 3191545 van de Stichting "De Koepel", te Utrecht.

Aanmelding ( nodig wegens plaatsruimte en lunch) uiterlijk maandag 22 september bij Stichting "De Koepel", Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht, tel. 030-2311360, fax 030-2342852; e-mail: dekoepel@ision.nl. Vermeld bij uw aanmelding "Symposium KNVWS" en uw naam, adres, telefoon en zomogelijk e-mail adres, alsmede van welke KNVWS-afdeling of ­werkgroep u lid bent. U bent pas definitief ingeschreven na betaling. Bij plaatsgebrek wordt de betaling teruggestort. Aanmeldingen worden schriftelijk bevestigd door de Stichting "De Koepel".

Nadere Informatie: H. Olthof.