Ingezonden persbericht


Steunpunt Minderheden Overijssel
expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Persbericht, 30 september 2003

Provinciale manifestatie "EigenWijs Participeren"

'EigenWijs participeren' is een landelijk project op initiatief van het VSB-Fonds, dat het werk van allochtone zelforganisaties een flinke steun in de rug wil geven. Voor het project EigenWijs Participeren werkt het VSB-fonds samen met de provinciale steunfuncties minderheden, waaronder het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO). Per provincie worden manifestaties georganiseerd. Op deze manifestaties wisselen zelforganisaties onderling ervaringen uit, verwerven gespecialiseerde kennis en krijgen informatie over diverse subsidiefondsen. Het SMO organiseert op 4 oktober in het Theaterhotel in Almelo een provinciale manifestatie voor Overijssel.

Programma Overijsselse manifestatie

De manifestatie vindt op 4 oktober plaats in het Theaterhotel in Almelo en duurt van 12.00 uur tot 17.30 uur. Het programma begint met een lunch waarna een plenair gedeelte en zes workshops volgen. Tijdens de work shops presenteren succesvolle organisaties hun projecten en wisselen de deelnemers ervaringen uit. Het Platform Allochtone Ouderen uit Deventer, Tur-Abdin uit Hengelo (Assyriërs), Ghanafuo Kroye Kuo Twente (Ghanezen) en Nos Union (Antillianen en Arubanen) uit Deventer verlenen hun medewerking aan deze good practices. Het SkaN-fonds en het VSB fonds verzorgen een workshop fondsenwerving en FORUM gaat dieper in op ontwikkelingen en trends bij zelforganisaties. Daarnaast is er voor de deelnemers tijd voor het bezoeken van de informatiemarkt. Door middel van informatiestands presenteren zich daar diverse maatschappelijke instellingen en subsidiefondsen. Dagvoorzitter en discussieleider is tv-presentator en programmamaker Rocky Tuhuteru. Aan deelname aan de manifestatie zijn geen kosten verbonden.

Programma
12.00 ? 12.45 uur: Ontvangst, registratie en lunchbuffet

12.45 ? 13.30 uur: Muzikale introductie

· Welkomstwoord, uitleg project Eigenwijs Participeren en inleiding programma; directeur SMO

· Inleiding en vraaggesprek met lid van de Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel

· Trailer documentaire over zelforganisaties in Nederland
· Interview vier voorbeeld projecten

13.30 ? 14:15 uur: Gelegenheid tot bezoek informatiemarkt

14:15 ? 15:00 uur: Workshops ronde 1:

1. Workshop voorbeeld project Ghanafuo Kroye Kuo Twente
2. Workshop voorbeeld project Suryoye Culturele Vereniging Tur-Abdin
3. Workshop voorbeeld project Nos Union

4. Workshop voorbeeld project Platform Allochtone Ouderen Deventer
5. Fondsenwerving; door SkaN-fonds

6. Zelforganisaties: Ontwikkelingen en trends; door FORUM

15:00 ? 15.45 uur: Gelegenheid tot bezoek informatiemarkt 15.45 ? 16:30 uur: Workshops ronde 2, waarin een andere keuze dan in ronde één bezocht kan worden
16:30 ? 17.00 uur: Plenaire discussie met en over zelforganisaties 17.00 ? 17.30 uur: Informeel samenzijn, borrel, informatiemarkt en muziek

Bijscholen zelforganisaties

De manifestatie is tevens een opstart voor de methodiek 'EigenWijs Participeren' die zich richt op het scholen en bijscholen van bestuurders en het vrijwilligerskader van de zelforganisaties. Bij deze methodiek wordt gebruik gemaakt van het cursuspakket EigenWijs Participeren dat is ontwikkeld in opdracht van het VSB fonds. Met behulp van de implementatie van de methodiek EigenWijs Participeren wil SMO de zelforganisaties ondersteunen op hun weg naar een succesvolle organisatie en naar nieuwe vormen van zichzelf organiseren.

Voor meer informatie over EigenWijs Participeren of de provinciale Manifestatie:
projectleider Manno Roemahlewang, tel: 0546 - 542054 e-mail: mroemahlewang@smo-ov.nl

Met vriendelijke groet,

Frederieke Hermsen - adviseur / onderzoeker

Tel. : 0546 - 542034

Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO)

Expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Wierdensestraat 39c, 7607 GE Almelo - www.smo-ov.nl