FNV

Voltallige FNV-top naar Rome

De voltallige Federatieraad van de FNV vakcentrale is op zaterdag 4 oktober in Rome om te demonstreren. Daar vindt op dat moment de Europese najaarstop plaats. Onder het motto 'Het kan socialer, beter. Ook in Europa' lopen de FNV-bestuurders mee in de grote Eurodemonstratie.

De zware FNV-afvaardiging bij deze demonstratie - 50.000 deelnemers - heeft alles te maken met de eigen campagne 'Het kan socialer. Beter' die de FNV voert tegen de plannen van het kabinet Balkenende II. 'Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa hebben we het economische tij tegen', aldus FNV's vice-voorzitter en delegatieleider Kitty Roozemond. 'Overal zie je dat er een paniekreactie ontstaat, bonden buitenspel worden gezet en een fixatie ontstaat op het financieringstekort.'

De Eurodemonstratie richt zich naast werkgelegenheid en pensioenen ook op de Europese Grondwet. De Eurotop geeft verdere inhoud aan een nieuw Europees Constitutioneel Verdrag. 'We zijn op de goede weg', zegt Roozemond. 'Maar', aldus Roozemond, 'We moeten verder. Nu is het zaak om geregeld te krijgen dat besluiten worden genomen bij meerderheid en niet op basis van unanimiteit. Vooral voor de sociale zekerheid en belastingen is dit van groot belang. We willen afspraken over de vloer in het inkomensgebouw.'

De demonstratie begint om 14.00 uur op de Piazza della Repubblica en eindigt op het Piazza del Popolo. Voorafgaand is bij het startpunt om 11.30 uur een bijeenkomst voor de pers.

Via ANP perssupport of digitale beeldbank is op 4 oktober een foto verkrijgbaar van de demonstrerende voorzitters van de Europese Vakbonden.