Persbericht

Afscheid in stijl Toyota Yaris Cup

Koster wint laatste race

Zandvoort, 5 oktober 2003. De laatste race in de Toyota Yaris Cup werd een prooi voor Marc Koster. De serie stopt na drie succesvolle jaren. Tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort werd Tim Buijs tweede voor Marco Scholten. Bertus Sanders, begin september al niet meer te achterhalen, haalde als laatste kampioen van de Toyota Yaris Cup de finish niet. In de Toyota Yaris Ladies Cup was de winst voor Sheila Verschuur, terwijl Renate Sanders al eerder als kampioen werd gekroond.

Marc Koster wist in de voorafgaande tijdtraining voor de zevende maal dit seizoen de beste startpositie te veroveren. "En dan geen kampioen worden, dat is pas jammer", vertelde de Gooise coureur. Verrassend was de tweede startplaats van Niek Jansen, op 34 honderdste van een seconde achter Koster. Scholten, Buijs en Sanders completeerden de eerste vijf plaatsen.

Na de door 8.000 bezoekers gadegeslagen start van de Toyota Yaris, pakte de als tweede gestarte Jansen de kop voor Koster. De Eindhovenaar maakte op de Hunserug een klein foutje en werd door Koster afgetroefd. Buijs reed even als derde. Na enkele ronden was Koster duidelijk los van het veld. De spanning was op het tweede front te vinden. Scholten, Buijs, Sanders en Jansen reden soms vierdik door de Zandvoortse racebochten, prachtig in beeld gebracht op de grote televisieschermen. Het duizendkoppige publiek genoot van de geweldige strijd op het tweede plan. Dan weer Buijs voorbij Scholten en een sterke aandringende Jansen die aanspraak maakte op een podiumplek. Sanders leunde ook zwaar op zijn concurrenten, maar de strijd was bijzonder fair. Als aan een touwtje denderde het viertal over de Zandvoortse racepiste. Tot de elfde ronde. Jansen raakte Buijs achterop het circuit. De coureur uit Berg en Dal kon nauwelijks zijn bolide in het spoor houden. Jansen verloor de controle over zijn Toyota Yaris en dwong Sanders in het gras. Exit voor de coureur uit Emmen, die het kampioenschap natuurlijk al in de zak had. Op de inmiddels natte baan leek Koster onbedreigd naar de zege te rijden. Tot die laatste ronde toen hij met nog twee bochten te gaan van de baan raakte, dwars door de grintbak reed, maar toch zijn zegetocht kon vervolgen. "Voor mij was het een saaie race, ik dacht, nog even wat spanning er inbrengen." Maar dat was een loze kreet. "Nee, eerlijk gezegd, ik ging voor het absolute ronderecord. Maar dat lukte dus niet. Dat blijft in handen van Tim Buijs. Enkel de dagoverwinning is voor mij. Niks geen kampioenschap....."

Uitslag:

1. Koster (Naarden), 12 ronden in 26:28.91; 2. Buijs (Berg en Dal), op 12.953; 3. Scholten (Amersfoort), op 13.069; 4. Engel (Driehuis), op 17.138; 5. Goedemans (Den Dolder), op 19.170; 6. M. Verschuur (Nijmegen), op 19.755

Stand:

1. B. Sanders 127 (kampioen); 2. Koster 117; 3. Scholten 97; 4. Buijs 87; 5. M. Verschuur 76; 6. Kleyn van Willigen 72;

Uitslag Ladies Cup: 1. S. Verschuur; 2. R. Sanders; 3. Van Wonderen .

Stand: 1. en kampioen R. Sanders 72; 2. S. Verschuur 56; Van Wonderen 41.