Gemeente Heerlen

Groots licht- en geluidsspektakel door Tour des Sites Zondag 5 oktober gratis avondvoorstelling van formaat vanuit het Glaspaleis

A.s zondag 5 oktober is Heerlen het toneel van een avondvoorstelling van formaat. De internationaal gerenommeerde groep Tour des Sites uit Brussel zal die avond vanaf circa 21.30 uur vanuit het Glaspaleis op de Bongerd een gigantische licht- en geluidshow neerzetten. Met het optreden van Tour des Sites luidt Heerlen het 'jaar van het Glaspaleis' in.

De groep Tour des Sites is geen onbekende in Heerlen. Al tijdens de viering van 2000 jaar Heerlen hebben duizenden mensen voor de eerste keer kennis gemaakt met de kwaliteiten van deze groep. De Heerlense Pancratiuskerk vormde destijds het decor van een spraakmakende licht- en geluidsvoorstelling. Gezien deze zeer positieve ervaring heeft Heerlen, op initiatief van het CPCE, deze Belgische groep opnieuw bereid gevonden om een voorstelling speciaal voor en over het Glaspaleis te produceren.

Alles in deze klank- en lichtvoorstelling zal draaien rondom het 'Glaspaleis, venster op cultuur'. Dit keurmerk vertaalt zich zowel in de vorm als in de inhoud van de opvoering: het wordt een poetische legende, die de geschiedenis van het Glaspaleis uitbeeldt in zowel geluid als licht. Het licht zal vertellen hoe het ooit in het Glaspaleis kwam wonen, om de stad en zijn inwoners naar de toekomst te stuwen.

Wat is er te zien?
Het Glaspaleis, de glazen kubus, staat symbool voor een prisma. Een prisma vangt het witte licht op en breekt het op in de kleuren van de regenboog. Dit zijn de verschillende verdiepingen van het Glaspaleis die op hun beurt de verschillende eindbestemmingen (Stadsgalerij, Vitruvianum, Muziekschool, Bibliotheek en Filmhuis) symboliseren. Elke eindbestemming wordt via licht en geluid metaforisch uitgewerkt per verdieping. Op die manier krijg je 5 kleine spektakels die globaal geïntegreerd worden tot een totaalspektakel in het Glaspaleis. Door het 'venster op cultuur' kun je nu echt binnenkijken in het nieuwe culturele middelpunt van Heerlen. Daarnaast lopen er figuranten in lichtkostuums rond, die o.a. het menselijke aspect van het Glaspaleis uitbeelden: gebouwd en gemaakt door en voor de mensen, de essentie van cultuur!

Duur voorstelling
De voorstelling duurt ongeveer 40 minuten en bestaat uit een aantal taferelen. Elk tafereel zal een bepaald gevoel vertolken, telkens ondersteund door aangepaste muziek en licht. De voorstelling begint rond 21.30 uur op de Bongerd in Heerlen, bij het Glaspaleis, en de toegang is gratis.

Gemeente Heerlen, 30 september 2003
Afdeling Communicatie
Hanny Bladt, tel. (045)5604070
Persvoorlichting @heerlen.nl

---- --