Gemeente Zoetermeer

Inloopbijeenkomst bouwplanontwikkeling locatie Bredewater

Op dinsdag 7 oktober a.s. organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst in het stadhuis over de (bouw)planontwikkelingen Bredewater. Tussen 17.00 en 19.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom, ingang Markt 10. Deze inloopbijeenkomst vindt plaats in het kader van het ter inzage leggen, van 29 september tot 27 oktober, van het voornemen tot het verlenen van vrijstelling van de voorschriften van het geldende bestemmingsplan voor het bouwplan van Mewivast Projectontwikkeling bv voor de realisering van drie kantoorgebouwen. Tevens ligt ter inzage het voornemen om vrijstelling te verlenen voor de herinrichting van een deel van het aansluitend openbaar gebied ten behoeve van de aanleg van parkeerplaatsen aan beide zijden van het Bredewater. En tot slot ligt het voorontwerpbestemmingsplan Rokkeveen kantoren, locatie Bredewater (Meerzicht) ter inzage.

Tijdens de inloopbijeenkomst is er gelegenheid om een nadere toelichting op het plan te krijgen. De architect en medewerkers van de gemeente zijn aanwezig. Ook kunt u informatie krijgen over de verdere procedure. De stukken liggen gedurende een maand ter inzage in de wijkpost Meerzicht en bij Publiekszaken in de hal van het Stadhuis.

Plangebied
Het plangebied is gelegen in het zuidoostelijk deel van de wijk Meerzicht in de oksel Afrikaweg en rijksweg A12. Het gebied omvat momenteel hoofdzakelijk een P+R parkeerterrein en een vrachtwagenparkeerterrein. Er is een bouwplan voorbereid voor onder meer een nieuw kantoor voor het in het Stadscentrum gevestigde SRK Rechtsbijstand Verzekeringen.

Bestemmingsplan
De herziening betreft met name een aanpassing en nadere differentiëring van de bouwhoogten in het plangebied. Dit is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State over het voorgaande bestemmingsplan. Het voorontwerp plan voorziet in de realisering van kantoorbebouwing met een maximale hoogte die oploopt van ongeveer 50 meter op de noordwestelijke grens van de bestemming Kantoren en dienstverlening tot het algemene maximum van 80 meter verder in zuidoostelijke richting. De hoogte van de kantoorgebouwen loopt aldus af in de richting van de woningen in het zuidoostelijke deel van de woonwijk Meerzicht conform de in Zoetermeer als vuistregel gehanteerde 30 graden regeling.

Aan het voorontwerp bestemmingsplan liggen o.a. de volgende uitgangspunten ten grondslag. Kantoren zijn toegestaan tot maximaal 25.000 m2 bruto vloeroppervlak (b.v.o.). De verschijningsvorm van de bebouwing moet het aanwezige ruimtelijke beeld en het karakter van de omliggende bebouwing te versterken dan wel daarop aansluiten. De maximale bouwhoogte dient te voldoen aan de eerder genoemde 30 graden regeling. Daarmee is verzekerd dat er géén onevenredige hinder voor omwonenden zal optreden voor wat betreft de belemmering van de toetreding van licht en lucht, het optreden van schaduwhinder etc. Windhinder in de omgeving van het bouwplan dient te worden voorkomen. Daartoe zullen de bouwplannen moeten voldoen aan de richtlijnen zoals ontwikkeld door TNO.

Bouwplan
Het bouwplan is in overeenstemming met het voorontwerp bestemmingsplan en voorziet in de realisering van drie geschakeldekantoorgebouwen van respectievelijk 42-, 50- en 62 meter hoog. De drie gebouwen hebben een gezamenlijke omvang van 22.000 m2 b.v.o. De ontsluiting zal plaatsvinden op het Bredewater.

Parkeren
Er zal onder de kantoorgebouwen een parkeergarage van drie bouwlagen worden gerealiseerd. Het aantal parkeerplaatsen bedraagt 259. Bij de realisatie van het plan zal het vrachtwagenparkeerterrein ter plaatse worden opgeheven en zullen de huidige P+R parkeerplaatsen worden verplaatst.

Laatste wijziging: 25-09-2003