Gemeente Best

06-10-2003
Buitengewoon opsporingsambtenaren actief in Best

BUITENGEWOON OPSPORINGSAMBTENAREN ACTIEF IN BEST

Sinds medio augustus en begin september zijn Wout Frissen en Ad van den Berk als Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) werkzaam in de gemeente Best. De politie en de gemeente Best werken samen ten aanzien van de inzet en aansturing van de twee BOA's. De afspraken hierover zijn maandag 6 oktober jl. vastgelegd in een convenant.

Taken Boa's
De taken van de BOA's concentreren zich op die terreinen van veiligheid waarover geen afspraken zijn gemaakt in het jaarlijks activiteitenplan van de politie en die terreinen waar bestuursrechtelijke handhaving van de gemeente geen soelaas biedt. Het gaat vaak om de zogenaamde "kleine ergernissen" en de behandeling van klachten van bewoners. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
* Parkeren volgens het geldende parkeerbeleid.
* Toezicht houden in risicogebieden zoals winkel- en horecagebieden, evenementterreinen en het stationsgebied.

* Aanspreken op ongewenst gedrag.

De BOA's zijn zichtbaar aanwezig en verrichten hun werkzaamheden op basis van het gezegde "kennen en gekend zijn". Zij bevinden zich dan ook veel bij op straat. Daarnaast verrichten zij eventuele administratieve werkzaamheden op hun werkplek in het politiebureau aan de Raadhuisstraat. De BOA's oefenen hun taken zelfstandig uit onder operationele aansturing van de politie, afdeling Best - Oirschot - Son (BOS). De regie en algemene aansturing van de BOA's is in handen van de gemeente.

De twee BOA's: Wout Frissen en Ad van den Berk (rechts)