Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De vakbeweging: minder nadruk op rijkdom, meer nadruk op geluk
dinsdag 7 oktober 14.30 uur

Oratie Economie
Prof. dr. P. de Beer, bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen, in het bijzonder de plaats, historische en toekomstige betekenis van de vakbeweging in economisch, sociaal en politiek opzicht: Tien geboden voor de vakbeweging.

De vakbeweging heeft de afgelopen eeuw veel van haar traditionele doelstellingen gerealiseerd: hogere lonen, betere arbeidsomstandigheden, kortere werkweken, een hoger opleidingsniveau van de arbeiders en een uitgebreid stelsel van sociale zekerheid. Het gaat hierbij vooral om zaken die de individuele belangen van werknemers raken. Op het terrein van de collectieve doeleinden van werknemers is echter minder gerealiseerd. Zo is de inkomensverdeling de laatste twintig jaar schever geworden, is het behoud van werk in tijden van economische neergang geen vanzelfsprekendheid, en kent de gemiddelde onderneming nog altijd weinig democratische verhoudingen. En naarmate we rijker worden, draagt die rijkdom minder bij aan welzijn en geluk. Paul de Beer stelt dat de vakbeweging zich in de toekomst meer op deze collectieve belangen zou moeten richten.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.