TNO Arbeid

Dit is een persbericht van de KU-Nijmegen.

Promotie-onderzoek KU Nijmegen
Flexibel én duurzaam inzetten personeel is mogelijk en loont

Flexibele arbeid en de duurzame inzet van personeel is mogelijk en loont aldus drs. Anneke Goudswaard die 7 oktober promoveert aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Ze schreef haar proefschrift naar aanleiding van TNO-onderzoek over de omstandigheden waaronder flexibele arbeid kan bijdragen aan een duurzame inzet van personeel.

Onder welke condities kan flexibele arbeid bijdragen aan een duurzame inzet van personeel binnen ondernemingen? De promovenda onderzocht twee kanten van duurzame inzet: leer- en ontwikkelingsmogelijkheden in het werk en het voorkomen van stress door werkdruk of combinatiedruk. 'Het is moeilijk om de ideale vorm van flexibiliteit te bereiken, want vind maar eens een flexibele werknemer die maximaal resultaat boekt, geen werkstress kent én de beste balans tussen werk en privé heeft,' aldus Goudswaard. 'Toch kan een gebalanceerd takenpakket, en voldoende zeggenschap van werknemers over hun arbeidsinzet tot een duurzame inzet van personeel leiden. Voor werkgevers en werknemers zijn de resultaten interessant om inzicht te krijgen in de effecten van verschillende vormen van flexibele inzet.'

Uit het onderzoek is gebleken dat functionele flexibiliteit positief samen hangt met leer- en ontwikkelingsmogelijkheden. Flexibele contracten worden vaak ingezet op weinig uitdagend werk. Echter het verwachte negatieve effect van flexibele contracten op de lange termijn inzetbaarheid, wordt niet bevestigd. Daarentegen kunnen hoge taakeisen en een gebrekkige opdrachtinformatie wél leiden tot emotionele uitputting voor werknemers die functioneel flexibel zijn. Het beperken van de werkdruk is ook belangrijk voor een goede balans tussen werk en privé. Ook controle over de werktijd en de mogelijkheid om verlof te nemen is belangrijk voor deze balans, belangrijker dan de flexibele inzet.

Anneke Goudswaard is senior onderzoeker/adviseur bij TNO Arbeid in Hoofddorp.