Unicef



PERSBERICHT

Nederlandse kinderrechten- en jongerenorganisaties rapporteren aan VN-Comité:

"Kabinet bezuinigt blind en schendt kinderrechten"

Den Haag, 7 oktober 2003 - De huidige bezuinigingspolitiek van Balkenende-II mist elke visie op een consistent jeugdbeleid. En het vreemdelingenbeleid schendt zelfs regelrecht het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dat rapporteren Nederlandse jongeren- en kinderrechtenorganisaties vandaag aan het VN-Comité voor de Rechten van het Kind. Dit Comité controleert de wijze waarop landen zoals Nederland, die het kinderrechtenverdrag geratificeerd hebben, hun verdragsverplichtingen nakomen. De Nederlandse kinderrechten- en jongerenorganisaties worden door het Comité gehoord ter voorbereiding op de sessie met de Nederlandse regering. De vertegenwoordigers uiten verder kritiek op de kabinetsweigering een verbod in te stellen op fysieke straffen en het uitblijven van een kinderombudsman.

Namens de Nederlandse kinderrechtenorganisaties, verenigd in het Kinderrechtencollectief, spreken vertegenwoordigers van Defence for Children International, Plan Nederland, NIZW, de Landelijke Vereniging van Kinder- en Jongerenrechtswinkels en Unicef. Het Kinderrechtencollectief stelt de "blinde bezuinigingen" op kinder- en jongerenorganisaties aan de kaak, zoals de subsidiestop voor de Kinder- en Jongerenrechtswinkels. De bezuinigingspolitiek wordt niet geflankeerd door enige visie op hoe een consistent kinder- en jongerenbeleid vormgegeven zou moeten worden, zo zeggen de organisaties. Wat het vreemdelingenbeleid betreft constateren de organisaties dat kinderen van illegalen onvoldoende toegang hebben tot basisvoorzieningen, waarop ze volgens het kinderrechtenverdrag onvervreemdbaar recht hebben. Illegale kinderen worden eerst beschouwd als vreemdeling en dan pas kind, hetgeen rechtstreeks in strijd is met het Verdrag, aldus de organisaties.

De delegatie van kinderen en jongeren in Nederland wordt gevormd door een bewoner van een jeugdinternaat, een voormalige alleenstaande minderjarige asielzoeker, een deelneemster aan de VN-Kindertop in 2002 en een vertegenwoordiger van de Nationale Jeugdraad. De jongeren bekritiseren de halfslachtige wijze waarop de huidige regering participatie van kinderen en jongeren stimuleert. Een veelbelovend stimuleringsproject op lokaal niveau werd na vier jaar zonder evaluatie stopgezet. De positie van alleenstaande minderjarige asielzoekers is een andere bron van zorg. De opvangvoorzieningen zijn ver onder de maat en de inspraak is gebrekkig. Ook minderjarigen in tehuizen en gehandicapte jongeren kunnen vaak moeizaam beschikken over informatie aangaande hun rechten en missen voldoende mogelijkheid tot inspraak.

Nederland ratificeerde het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat in 1989 unaniem door de Algemene Vergadering van de VN werd aangenomen, in 1995. De Nederlandse kinderrechtensituatie wordt nu, na 1999, voor de tweede maal door het Comité onder de loep genomen. Het Kinderrechtencollectief en de jongerenorganisaties rapporteerden hun bevindingen, voorafgaande aan de zitting van vandaag, ook schriftelijk aan het Comité.



Unicef