Productschap Wijn

Nieuws

Oprichting Wijninstituut Nederland een feit


Op initiatief van wijngaardeniers afkomstig uit het gehele land is deze week formeel het onafhankelijke Wijninstituut Nederland (met de stichting als rechtspersoon) opgericht met als doel het bevorderen van de wijnbouw - in de meest brede zin van het woord - in Nederland.

De wijnbouw in ons land heeft zich de afgelopen jaren in zowel de breedte als de diepte zodanig ontwik-keld dat een verdergaande professionalisering van deze betrekkelijk nieuwe bedrijfstak niet langer kan en mag uitblijven. De stichting Wijninstituut Nederland wil daar de komende jaren een forse bijdrage aan gaan leveren.

Het bestuur van de stichting bestaat vooralsnog uit drie personen. Stan Beurskens (voorzitter) is onlangs afgestudeerd in de bioprocestechnologie (toegespitst op wijnbereiding) aan de Universiteit van Wagenin-gen en is eigenaar van wijngaard St. Martinus in het vlakbij Vaals gelegen Vijlen. Johan Rippen (secreta-ris) is docent aan de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam en is eigenaar van de in Lelystad gele-gen wijngaard El Placer. Henk Stiekema (penningmeester) is automatiseringsconsultant en eigenaar van wijngaard Hoeve Roozendael in het vlak boven Roermond gelegen Reuver. Dit bestuur heeft zich ten doel gesteld het in Maastricht gevestigde Wijninstituut Nederland de komende tijd nadere inhoud en vorm te geven. Daarbij zal het zich in hoofdzaak richten op een vijftal kerntaken, geënt op de belangen en be-hoeften van de Nederlandse wijngaardenier / wijnmaker, professional én amateur. Het heeft zich reeds weten te verzekeren van steun daarbij van binnen- en buitenlandse deskundigen.

De eerste kerntaak waar het Wijninstituut Nederland zich op richt, is het specifiek voor de wijnbouw ver-werken en uitwerken van zowel nationale als Europese regelgeving. Zo heeft het Wijninstituut Nederland inmiddels een HACCP-plan aan de betrokken instanties voorgelegd. In een dergelijk vooral op het garan-deren van voedselveiligheid gericht plan moet de gehele procesgang, van wijnrank tot wijn, tot in detail staan beschreven.

Twee andere kerntaken zijn sterk praktisch gericht op de druiventeelt en de vinificatie c.q. wijnmakerij. Uit de praktijk is gebleken dat veel wijngaardeniers behoefte hebben aan goede en vooral praktisch gerichte adviezen op deze twee gebieden. Het kennisteam druiventeelt gaat zich bezighouden met het geven van advies op het gebied van bijvoorbeeld bodemonderzoek, rassenkeuze, onderstammen en dergelijke. Het kennisteam wijn gaat zich meer richten op het analyseren van wijnen en het geven van advies op het ge-bied van wijn maken, met als doel de kwaliteit van de wijn afkomstig van de Nederlandse wijngaarden te verbeteren.

Omdat een instituut en onderzoek onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden rekent het Wijninstituut Neder-land het stimuleren van wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek naar alle relevante deelgebieden op wijnbouwgebied eveneens tot zijn kerntaken. In dat kader gaan twee groepen van 8 studenten van de WUR (Wageningen University and Research Centre) sinds het begin van dit studiejaar na wat de moge-lijkheden voor specifiek op de Nederlandse wijnbouw c.q. op de Nederlandse wijn gericht onderzoek zijn. Daarbij kun je denken aan nieuwe gisten, aan on-line fermentatie of aan nieuwe biologische bestrijdings-middelen en dergelijke.

Tot slot legt een taakgroep van het Wijninstituut Nederland op dit moment de laatste hand aan de opzet van een landelijke onafhankelijke keuring van Nederlandse wijn. Een internationaal panel van erkende wijnproevers zal binnenkort voor de eerste keer Nederlandse wijnen gaan keuren volgens een internatio-naal 100-punten systeem.

Voor nadere informatie over het Wijninstituut Nederland kunt U terecht bij Stan Beurskens: 0653289681.

St. Wijninstituut Nederland
Meerssenhoven 200
6222 PD Maastricht
info@wijninstituutnederland.nl
www.wijninstituutnederland.nl

Maastricht, 25 september 2003


Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum