Nieuws
Oprichting Wijninstituut Nederland een feit
Op initiatief van wijngaardeniers afkomstig uit het gehele land is
deze week formeel het onafhankelijke Wijninstituut Nederland (met de
stichting als rechtspersoon) opgericht met als doel het bevorderen van
de wijnbouw - in de meest brede zin van het woord - in Nederland.
De wijnbouw in ons land heeft zich de afgelopen jaren in zowel de
breedte als de diepte zodanig ontwik-keld dat een verdergaande
professionalisering van deze betrekkelijk nieuwe bedrijfstak niet
langer kan en mag uitblijven. De stichting Wijninstituut Nederland wil
daar de komende jaren een forse bijdrage aan gaan leveren.
Het bestuur van de stichting bestaat vooralsnog uit drie personen.
Stan Beurskens (voorzitter) is onlangs afgestudeerd in de
bioprocestechnologie (toegespitst op wijnbereiding) aan de
Universiteit van Wagenin-gen en is eigenaar van wijngaard St. Martinus
in het vlakbij Vaals gelegen Vijlen. Johan Rippen (secreta-ris) is
docent aan de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam en is eigenaar
van de in Lelystad gele-gen wijngaard El Placer. Henk Stiekema
(penningmeester) is automatiseringsconsultant en eigenaar van
wijngaard Hoeve Roozendael in het vlak boven Roermond gelegen Reuver.
Dit bestuur heeft zich ten doel gesteld het in Maastricht gevestigde
Wijninstituut Nederland de komende tijd nadere inhoud en vorm te
geven. Daarbij zal het zich in hoofdzaak richten op een vijftal
kerntaken, geënt op de belangen en be-hoeften van de Nederlandse
wijngaardenier / wijnmaker, professional én amateur. Het heeft zich
reeds weten te verzekeren van steun daarbij van binnen- en
buitenlandse deskundigen.
De eerste kerntaak waar het Wijninstituut Nederland zich op richt, is
het specifiek voor de wijnbouw ver-werken en uitwerken van zowel
nationale als Europese regelgeving. Zo heeft het Wijninstituut
Nederland inmiddels een HACCP-plan aan de betrokken instanties
voorgelegd. In een dergelijk vooral op het garan-deren van
voedselveiligheid gericht plan moet de gehele procesgang, van wijnrank
tot wijn, tot in detail staan beschreven.
Twee andere kerntaken zijn sterk praktisch gericht op de druiventeelt
en de vinificatie c.q. wijnmakerij. Uit de praktijk is gebleken dat
veel wijngaardeniers behoefte hebben aan goede en vooral praktisch
gerichte adviezen op deze twee gebieden. Het kennisteam druiventeelt
gaat zich bezighouden met het geven van advies op het gebied van
bijvoorbeeld bodemonderzoek, rassenkeuze, onderstammen en dergelijke.
Het kennisteam wijn gaat zich meer richten op het analyseren van
wijnen en het geven van advies op het ge-bied van wijn maken, met als
doel de kwaliteit van de wijn afkomstig van de Nederlandse wijngaarden
te verbeteren.
Omdat een instituut en onderzoek onlosmakelijk met elkaar zijn
verbonden rekent het Wijninstituut Neder-land het stimuleren van
wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek naar alle relevante
deelgebieden op wijnbouwgebied eveneens tot zijn kerntaken. In dat
kader gaan twee groepen van 8 studenten van de WUR (Wageningen
University and Research Centre) sinds het begin van dit studiejaar na
wat de moge-lijkheden voor specifiek op de Nederlandse wijnbouw c.q.
op de Nederlandse wijn gericht onderzoek zijn. Daarbij kun je denken
aan nieuwe gisten, aan on-line fermentatie of aan nieuwe biologische
bestrijdings-middelen en dergelijke.
Tot slot legt een taakgroep van het Wijninstituut Nederland op dit
moment de laatste hand aan de opzet van een landelijke onafhankelijke
keuring van Nederlandse wijn. Een internationaal panel van erkende
wijnproevers zal binnenkort voor de eerste keer Nederlandse wijnen
gaan keuren volgens een internatio-naal 100-punten systeem.
Voor nadere informatie over het Wijninstituut Nederland kunt U terecht
bij Stan Beurskens: 0653289681.
St. Wijninstituut Nederland
Meerssenhoven 200
6222 PD Maastricht
info@wijninstituutnederland.nl
www.wijninstituutnederland.nl
Maastricht, 25 september 2003
Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum
Productschap Wijn