Gemeente De Ronde Venen

College reageert op Ontwerp streekplan provincie 07-10-2003

Het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen maken van de gelegenheid gebruik om vooruitlopend op de formele terinzagelegging te reageren op het Ontwerp streekplan van de provincie Utrecht. In de reactie gaat het college met name in op het ontwerp van de bebouwings contouren, de zogeheten rode contouren.

Zo pleit het college om voor de landelijke bebouwingslinten (Demmerik en Donkereind) een bebouwingscontour op te nemen. Zonder die contour zou de provincie wel toestemming geven voor uitbreidingen, maar de situatie van geval tot geval bekijken. B&W is van mening dat dit te veel onzekerheid geeft voor betrokkenen in die gebieden. Door het vaststellen van een bebouwingscontour zou de gemeente, binnen bepaalde randvoorwaarden, de gelegenheid hebben beleid te ontwikkelen voor de invulling van de bebouwingslinten.
Ook dringt B&W sterk aan op het opnemen van kleine uitbreidingsmogelijkheden voor de kleine kernen. Met die ruimte voor woningbouw zou iets gedaan kunnen worden aan de verjonging en doorstroming die voor de leefbaarheid in de kleine kernen zo belangrijk is.
Verder pleit B&W ervoor om het belang van de N201 voor het bedrijventerrein Mijdrecht expliciet in het streekplan op te nemen, in aanvulling op het belang van de N201 voor wonen.

Met betrekking tot het landelijk gebied wordt in de reactie van B&W slechts kort aandacht geschonken aan de waterproblematiek omdat hierover afspraken gemaakt worden in het kader van een evaluatie van het Plan de Venen.

Het ontwerp streekplan wordt naar verwachting half januari 2004 ter inzage gelegd. Dan bestaat de mogelijkheid om gedurende vier weken bedenkingen in te dienen. Vooruitlopend hierop vraagt het college aan de raadscommissie RO te adviseren over de inhoud van die reactie.