Gemeente De Ronde Venen

Burgemeester en wethouders kiezen voor trapveldje Amstelhoek 07-10-2003

Burgemeester en wethouders van De Ronde Venen stellen de gemeenteraad voor een trapveldje aan te leggen bij de Tymon van Hiltenstraat in Amstelhoek. Hiermee wil het college van B&W tegemoet komen aan het verzoek dat de bewonerscommissie van Amstelhoek in 2002 heeft ingediend.

Tot 1996 kon de jeugd van de Mennonietenbuurt voetballen op het schoolplein van de basisschool. Toen daar woningen werden neergezet is de school en het plein komen te vervallen. Het trapveldje dat achter de woningen Tymon van Hiltenstraat 1 t/m 4 was aangelegd, blijkt niet te voldoen omdat het te klein is. Het vorige college van B&W heeft toezeggingen gedaan omtrent het realiseren van speelgelegenheid in die buurt. In totaal wonen in de drie straten van de Mennonietenbuurt (Schoolstraat, Menno Siemonszstraat en Tymon van Hiltenstraat) 71 kinderen.

Het terrein waar het college van B&W het nieuwe trapveldje (2000 m2) wil laten aanleggen, heeft in het huidige bestemmingsplan de bestemming akkerbouw, veeteelt en tuinbouw. Daarom wordt een vrijstellingsprocedure gevolgd volgens artikel 19, lid 1 van de Wet op de ruimtelijke ordening.
Met het oog op die procedure heeft het verzoek om vrijstelling vanaf 12 december 2002 vier weken ter inzage gelegen. Hierop zijn twintig zienswijzen ingediend. Omwonenden vinden dat hun uitzicht wordt aangetast en vrezen dat er overlast zal ontstaan. Het college heeft op de zienswijzen gereageerd. De afstand van de woningen tot aan het trapveldje zal ongeveer 18 meter zijn. Achter de (jeugd)doelen worden ballenvangers (5 meter hoog en 10 meter breed) geplaatst. De aantasting van het uitzicht van de bewoners zal dus beperkt zijn. Omdat er behalve de doelen en de ballenvangers geen andere voorzieningen zullen worden aangebracht, zal het veldje niet aantrekkelijk zijn als hangplek. Bewoners krijgen de gelegenheid om mee te spreken over de invulling en het uiterlijk van het trapveldje. Het college heeft de zienswijzen ontvankelijk en ongegrond verklaard.

Voor de aankoop van de grond, die nu in particuliere handen is, en de inrichting van het veldje stelt het college van B&W de gemeenteraad voor een krediet van 85.000 beschikbaar te stellen. Omgerekend naar jaarlijkse kapitaallasten betekent dit dat voor de gemeentelijke begroting vanaf 2005 een bedrag van 7100 moet worden opgenomen, plus 2150 voor het jaarlijks onderhoud. Burgemeester en wethouders vinden het belang van de speelvoorziening in de vorm van een trapveldje veel zwaarder wegen dan de daarmee gepaard gaande kosten.