Gemeente De Ronde Venen

Jeugdbrandweer Vinkeveen wordt 2e op de landelijke wedstrijden 07-10-2003

Net als het seniorenkorps van de brandweer Vinkeveen, dat op 6 september landskampioen werd, was ook de jeugd zeer succesvol. De jeugdbrandweer wist op de landelijke wedstrijden in Vlissingen een welverdiende 2e plaats te bemachtigen.

Het jeugdkorps kreeg te maken met een in scène gezette brand bij een werkplaats van een havenbedrijf. De bedrijfsbrandweer van dat bedrijf was ook uitgerukt naar die werkplaats. Die begon meteen met het koelen van een paar acetyleen flessen, die dicht bij de brand stonden. Het gas in die flessen, dat gebruikt wordt voor snijbranders, is zeer brandbaar.
De jeugdbrandweer van Vinkeveen moest assistentie verlenen aan de bedrijfsbrandweer. De assistentie bestond onder andere uit een bevelvoerder (Martin Pothuizen) en zijn aanvalsploeg (Bas de Kuijer en Wouter van Dijk).

Al snel bleek dat er méér brandhaarden waren. De aanvalsploeg werd voor het blussen van de tweede brandhaard ingezet. Tijdens de in scène gezette brand moest de chef van de werkplaats geïnterviewd worden. Van hem kreeg de brandweerploeg te horen dat er nog een persoon vermist was. Ook vertelde hij dat er een kelder in het gebouw zat. De Rondeveense waterploeg (Roy Kuilenburg en Remon Rademaker) werd met een straal de kelder in gestuurd. Daar troffen ze inderdaad de vermiste persoon aan. Deze werd vakkundig naar buiten begeleid en overgedragen aan het toegesnelde ambulancepersoneel.

De pompbediender (Vallerie Feddema) kreeg een extra moeilijkheid op te lossen. Zij moest naast haar normale werkzaamheden (plaatsen van de brandkraan, het doorgeven van de berichten aan de alarm centrale enz.) ook nog een paar theorievragen beantwoorden.
Al met al was het een zware klus met een aantal moeilijke dingen daarin verwerkt, zoals het betreden van een kelder, het inzetten van een hoogwerker en het redden van een slachtoffer. Samen met de reserves (Danny, Sven en Bart) en de leiders was het wachten op de einduitslag. Daar werd het voortreffelijke resultaat bekend gemaakt: Nummer twee van Nederland!