Ingezonden persbericht

Den Haag, 7 oktober 2003

Rode Kruis opent fonds voor stille rampen

Ruim 600 miljoen mensen werden getroffen door natuurrampen in 2002, 300 miljoen mensen meer dan het jaar daarvoor. Veel van deze rampen kwamen niet op de politieke agenda en haalden nooit het nieuws. Het Rode Kruis kreeg vaak slechts een fractie van het geld dat nodig was voor de hulpverlening bij elkaar. Om stille rampen geen vergeten rampen te laten worden opent het Nederlandse Rode Kruis een fonds voor stille rampen. Dit kondigt het Rode Kruis aan op het symposium Ethics in aid, humanitarian aid in a politicised environment dat morgen wordt gehouden in Den Haag.

Het aantal weergerelateerde natuurrampen zoals overstromingen en droogtes neemt toe. In 2002 waren er 424 natuurrampen, na 2001 het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar, aldus het World Disasters Report 2003 van het Internationale Rode Kruis. Het aantal rampen dat zich niet voor het oog van de camera voltrekt zal toenemen. Met het stille-rampenfonds hoopt het Nederlandse Rode Kruis altijd hulp te kunnen verlenen aan die mensen die in stilte hun bezit, hun familie, hun toekomst en daarmee hun leven verliezen.

Noodsituaties die veel aandacht krijgen in de media en op de politieke agenda leveren meer hulpgeld op dan crises die niet voor het oog van de wereld plaatsvinden. Enkele dramatische cijfers: vorig jaar verloren honderdduizenden herders in Mongolië hun complete veestapel en daarmee al hun middelen van bestaan. Er ontbrak voldoende geld om hen te helpen. Voor de opvang van tienduizenden mensen die het geweld in Ivoorkust waren ontvlucht, kreeg het Rode Kruis kreeg slechts een kwart van de fondsen bij elkaar. Om duizenden gezinnen in Panama en Costa Rica te ondersteunen, van wie de huizen en landbouwgronden waren weggespoeld bij overstromingen en aardverschuivingen, was 200.000 euro nodig. Er kwam slechts 12.000 euro beschikbaar. Door de oorlog tegen het terrorisme werd de bevolking van Irak overspoeld met humanitaire steun: alleen al het Amerikaanse ministerie van Defensie bracht binnen enkele weken $1,7 miljard bijeen voor hulp aan dit land - op hetzelfde moment dat de Verenigde Naties $1 miljard tekort kwamen om 40 miljoen hongerende Afrikanen van voedsel te voorzien.

Het Rode Kruis vindt dat menselijke nood bij de verdeling van hulpgelden voorop moeten staan. Helaas zijn het in toenemende mate politieke en media-agenda's die bepalen wie wel en wie geen hulp krijgt. Het Nederlandse Rode Kruis doet met het fonds een beroep op stortingen van het publiek, de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven.