Gemeente Roosendaal


OPENBARE BESLUITENLIJST 30 SEP. 2003

Openbare B&W-besluitenlijst d.d. 30 september 2003

Bezwaarschriften tegen een drietal beschikkingen inzake tijdelijke sluitingen seksinrichtingen.

De burgemeester heeft in heroverweging besloten en drietal ingediende bezwaren ongegrond te verklaren en de besluiten tot tijdelijke sluiting van 3 seksinrichtingen te handhaven.

Eind 2002 heeft de burgemeester besloten tot tijdelijke sluiting van de seksinrichtingen aan de Damstraat 53, Bredaseweg 75 en Kalsdonksestraat 42-44 en 46 te Roosendaal in verband met de geconstateerde overtredingen van het bepaalde in de APV en de Nota prostitutiebeleid. Het betrof prostituees die werkten in strijd met het bij of krachtens de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) of de Vreemdelingenwet bepaalde, ofwel zonder een rechtsgeldige status / verblijfstitel om als zodanig in de seksinrichtingen werkzaam te zijn.

Betrokken exploitanten hebben tegen deze besluiten bezwaar aangetekend bij de onafhankelijke bezwaar- en beroepschriftencommissie. Deze commissie heeft aan de burgemeester geadviseerd de bezwaarschriften gegrond te verklaren en de bestreden besluiten te herroepen. De commissie oordeelt dat de betreffende prostitutiebepaling inzake het toezicht op -en het voorkomen van- illegale prostituees onverbindend is wegens strijdigheid met de Gemeentewet.

Het standpunt van de burgemeester is echter dat de betreffende APV-bepaling wel een gemeentelijke aangelegenheid is in het kader van de openbare orde. De gemeente is ook volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevoegd om de bestreden bepaling in de APV op te nemen en de burgemeester heeft derhalve besloten in heroverweging de bezwaren ongegrond te verklaren en de besluiten tot tijdelijke sluiting van de seksinrichtingen te handhaven.

Vaststelling bestuursopdracht programma dienstverlening.

Het college van B&W heeft ingestemd met de start van de bestuursopdracht betreffende verbetering van de dienstverlening aan de burger. Uit het voor het eerst in 2003 verschenen burgerjaarverslag is gebleken dat er bij de dienstverlening aan de burger zeker verbeteringen kunnen plaatsvinden. Naar aanleiding van de conclusies is daarom besloten om een bestuursopdracht op te stellen, genaamd "programma dienstverlening".

In het kader van het nieuwe bedrijfsvoeringsconcet: "Beter samen, samen beter" (BSSB) komt de burger centraal te staan. Hierdoor zullen er in de toekomst aanpassingen plaatsvinden op het gebied van onder andere bedrijfsvoering, communicatie en cultuur. Om invulling hieraan te kunnen geven is een bestuursopdracht opgesteld om concreet aan de slag te gaan met het verbeteren van de dienstverlening aan de burger. In overleg met de afdelingshoofden en het managementteam worden verbeterprojecten opgesteld en uitgevoerd. Naar verwachting zal met verschillende projecten eind 2003, begin 2004 kunnen worden gestart.

Overeenkomst gemeente en RIO inzake indicatiestelling Wvg

Met de ondertekening van een overeenkomst tussen de Gemeente Roosendaal en het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) wordt de samenwerking tussen gemeente en RIO op het punt van de advisering inzake de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) formeel geregeld, en wel met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2003. De overeenkomst past in het landelijke beleid inzake de indicatiestelling Wvg. Dit beleid gaat uit van integraal indiceren. Dat wil zeggen, een integratie van de indicatiestelling Wvg met de indicatiestelling AWBZ. De zes gemeenten in de regio (Roosendaal, Bergen op Zoom, Rucphen, Halderberge, Woensdrecht en Steenbergen) hebben er gezamenlijk voor gekozen de indicatie-advisering Wvg aan het RIO op te dragen.

Het college heeft in zijn vergadering van 6 maart 2003 al een besluit genomen t.a.v. het model om het RIO de advisering inzake de indicatiestelling Wvg voor de gemeente te laten verzorgen. De veranderingen voor zowel de gemeente als de klant zijn vrij beperkt. Zo blijft voor de gemeente Roosendaal de aanmelding ook gewoon bij de gemeente. Ook op hoofdlijnen gaat het om dezelfde werkwijze als voorheen. Voor de indicatie-adviezen Wvg wordt echter niet langer de GGD en Argonaut ingeschakeld, maar wordt de advisering uitgevoerd door het RIO. De advisering door het RIO beperkt zich vooralsnog tot de zogenaamde meervoudig complexe aanvragen om een Wvg-voorziening.

Voor de gemeente blijft in de toekomst de weg vrij voor een eventuele verdergaande overdracht van taken aan het RIO (zoals aanmelding en selectie van voorzieningen), en of het onderbrengen van bepaalde taken bij het in oprichting zijnde één-loket wonen, welzijn en zorg.

Eénmaal per jaar vindt tussen partijen een evaluatie plaats over onder meer de kwaliteit.

Beantwoording raadsvragen lift station Roosendaal.

Door mevrouw M. Knappers-Hopstaken en mevrouw M. Laanen van de fractie RLPR zijn raadsvragen gesteld over de stand van zaken m.b.t. liften op station Roosendaal. Dit naar aanleiding van de berichten van de NS, dat er wel geld zou zijn voor de aanleg van de liften maar geen geld om ze te onderhouden. In de beantwoording is aangegeven dat het college ermee bekend is, dat Prorail inderdaad geld heeft om de liften aan te leggen maar dat er geen geld is voor het onderhoud ervan. Vanuit Prorail is aangegeven dat pas tot realisatie van liften zal worden overgegaan indien het geld voor onderhoud er is. Aangezien de realisatie van de liften daardoor aanzienlijk vertraging zou kunnen ondervinden, is bij Prorail aangedrongen op een bestuurlijk overleg. Naar verwachting zal dit overleg begin oktober kunnen plaatsvinden.