Gemeente Ede

B. & W. willen aanloopkosten nog twee jaar subsidiëren Cultura presenteert sluitende meerjarenbegroting

Burgemeester en Wethouders stellen de gemeenteraad voor Cultura ook in 2003 en 2004 EUR 180.000 te geven om de aanloopkosten op te vangen. De gemeenteraad heeft voor 2002 een dergelijk bedrag beschikbaar gesteld; de bedragen voor 2003 en 2004 heeft de gemeenteraad wel gereserveerd, maar nog niet toegekend. De Raad wil voor dat zij dit doet meer informatie over de plannen en financiële vooruitzichten van Cultura.

B. & W. constateren dat Cultura een sluitende meerjarenbegroting heeft gepresenteerd voor de jaren 2004 2007.Het college wil eerst met de gemeenteraad en daarna met de Raad van Toezicht van Cultura nog nader overleggen over een aantal maatregelen die zijn voorgenomen. Dit betreft met name mogelijke wijzigingen in het vestigingsbeleid.

Een belangrijke maatregel die de Raad van Toezicht voorstelt is het afslanken van het management. Cultura wordt een platte organisatie met drie afdelingen: Podiumkunsten en Cultuur, Informatie (Bibliotheek) en Educatie (het voormalige KREK en Muziek en Danscentrum.) Voor de klanten van Cultura komt er één loket. Dat is efficiënter en verbetert bovendien de dienstverlening. Het college heeft zich hierover al eerder positief uitgesproken.

Voor wat betreft de bibliotheekvoorziening in de buitendorpen wil Cultura bekijken of het mogelijk is samen met wijkcentra en (brede) scholen te komen tot een gezamenlijk aanbod. Een bibliotheek in een apart gebouw zou dan plaats kunnen maken voor een voorziening op een plek waar mensen ook al voor andere diensten heengaan. Op die manier kunnen instellingen van elkaar profiteren én worden kosten bespaard. Over dit punt wil het college eerst van gedachten wisselen met de gemeenteraad voordat definitief kan worden ingestemd met een sluitende meerjarenbegroting van Cultura.

Cultura zal regelmatig over de stand van zaken rapporteren naar de gemeente, zodat Burgemeester en Wethouders steeds een vinger aan de pols kunnen houden.