Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 07 oktober 2003

PERSBERICHT

LPF: ambtenarenstatus afschaffen en plafonnering topinkomens publieke sector

De fractie Lijst Pim Fortuyn zal morgen tijdens de begrotingsbehandeling van BZK pleiten voor afschaffing van de ambtenarenstatus. Tevens zal de fractie oproepen tot wettelijk maximeren van alle inkomens in de (semi-)publieke sector.

De LPF wil dat de arbeidsverhouding tussen de overheid en haar ambtenaren wordt aangepast aan deze tijd. Deze verhouding wordt nu geregeld in de speciale Ambtenarenwet. LPF-Kamerlid Joost Eerdmans: De Ambtenarenwet stamt uit 1929. De tijden zijn veranderd, de Ambtenarenwet niet. Door de Ambtenarenwet kunnen nu geen afspraken worden gemaakt over prestatiemeting en prestatiebeloning. De wet beperkt ook de overheid in haar rol als werkgever. Eerdmans: De ambtenarenwet maakt het voor de overheid notoir moeilijk om ambtenaren te ontslaan dan wel over te plaatsen. Elke iets te ruwe beweging met een ambtenaar wordt namelijk genadeloos afgestraft door de speciale ambtenarenrechter. De LPF wil dat in de toekomst de arbeidsverhouding voor werknemers in dienst van de overheid ondergebracht wordt in het Burgerlijk recht. Daarmee wordt de arbeidsverhouding tussen overheid en werknemers eindelijk gelijk aan die van de werknemers in de private sector.

De LPF zal bij de begroting van BZK morgen ook pleiten voor een wettelijke maximering van topinkomens in de (semi-)publieke sector. De bestverdienende overheidsmanager is D66er Gerlach Cerfontaine (Schiphol) , die per jaar zon 663.000 euro uit de publieke middelen op zijn rekening krijgt gestort. De salarissen van de leden van de raad van bestuur van de Publieke omroep (allemaal rond de 200.000 euro) zijn dit jaar met een kwart gestegen. De LPF zal de Minister van Binnenlandse Zaken de vraag voorleggen hoe dit grote graaien uit de staatskas is te rijmen met een bevriezing van de ambtenarensalarissen. Ongeacht de antwoorden van de minister zal de LPF in dat kader voorstellen om een maximering van inkomens in de semi-publieke sector wettelijk vast te leggen.