SARA


7 oktober 2003

Dutch Challenge project succesvol voltooid

Eerder dit jaar, op 10 juni 2003, berichtten wij dat het Centrum voor Klimaatonderzoek (CKO) op Teras een zeer grootschalige simulatie zou gaan uitvoeren van het wereldklimaat tussen 1940 en 2080. Het CKO is een samenwerkingsverband tussen het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek (IMAU) van de Universiteit Utrecht, het KNMI, en het RIVM.

Doel van het onderzoek was het vergaren van informatie over mogelijke extremen in het weer in de toekomst. Mede door de extreem warme en droge zomer van dit jaar bestond er in de media veel belangstelling voor dit project.

De 62 simulaties van het onderzoek produceerden meer dan 8 Terabyte aan data. De onderzoekers van het CKO zullen nog behoorlijk wat tijd nodig hebben om de resultaten van de simulaties statistisch te analyseren. Enkele van de meer opvallende voorlopige resultaten van het project zijn dat over dertig jaar extreme winters zoals die van 1963 en 1976 waarschijnlijk niet meer voor zullen komen. De zomers zullen heter en droger worden. De eerste 31 simulaties voorspelden een toename in de gemiddelde wereldtemperatuur van 1,44 graden Celsius.

Op de website van het CKO vindt u meer informatie over dit Dutch Challenge-project.

Voor het Challenge-project werden gedurende bijna vier maanden 256 processors van Teras gebruikt (een kwart van de capaciteit).

Het Challenge-project werd mogelijk gemaakt door de stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) in het kader van DCCP, de Dutch Computing Challenge Projects. Meer hierover kunt u lezen op de website van NCF.