Gemeente Heerlen

College van gemeente Heerlen stelt bezuinigingsmaatregelen voor aan Raad

Het college stuurt de raad vandaag een voorstel voor maatregelen die leiden tot een bezuiniging van ruim 9,5 miljoen euro in 2004. Eerder werd het tekort op de begroting 2004 op 6,8 miljoen euro geraamd. Maar de gevolgen van de landelijke bezuinigingen blijken voor Heerlen groter dan voorspeld. Het tekort over de komende 3 jaar bedraagt nu 18 miljoen euro.

De toename van het tekort in 2004 met 2,7 miljoen euro heeft twee oorzaken. Heerlen ontvangt van de landelijke overheid 2,3 miljoen euro minder dan verwacht. Met name de afschaffing van de categoriale bijstand en beperking van het minimabeleid treffen Heerlen zwaar. Daarnaast is in de najaarnota geconcludeerd dat de gemeente nu structureel 0,4 miljoen euro teveel uitgeeft op jaarbasis.

De bezuinigingsvoorstellen voor 2004 betreffen terugdringing van apparaatskosten; bijstelling in de beleidsontwikkeling; bezuinigingen op de uitvoering en keuzes binnen bestaand beleid.

De bezuinigingen op overhead komen tot stand door stroomlijnen en bundelen van interne werkprocessen. Hierdoor kunnen de komende 3 jaar ongeveer 100 arbeidsplaatsen vervallen. De uitstroom van personeel verloopt onder meer via het niet vervullen van bepaalde vacatures die mede op basis van het selectief bevorderen van vervroegd uittreden (een nieuwe 55+ regeling) ontstaan. Er vallen dus géén gedwongen ontslagen. Ook wil het college bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden van de gemeenteambtenaren, waaronder de mogelijkheid tot verkoop van verlof, de kerstpakketten en het gebruik van mobiele telefoons. Daarnaast wil men de inhuur van externe krachten en bureaus verder beperken.

Het college ziet mogelijkheden om te bezuinigen op bepaalde uitvoeringstaken, zonder de kwaliteit geweld aan te doen. Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld om de hoofdwegen nog maar eens per maand te vegen in plaats van 20 keer per jaar. Ook op het groot onderhoud van de wegen wordt geschrapt. Een ander voorbeeld is de beperking van de openingstijden van het informatiecentrum Stadspark Oranje Nassau en een alternatieve opzet voor de Stadsdeelwinkel Heerlerbaan. Ook staat niet vast of het Museum voor Geologie en Mijnbouwhistorie (Géon) in de beoogde opzet doorgaat.

In de beleidsontwikkeling wordt het ambitieniveau bijgesteld, bijvoorbeeld op het gebied van verkeer en landschapsinrichting. Het college blijft echter bij het standpunt dat ter wille van een gezonde toekomst van de stad voldoende geld beschikbaar moet blijven voor een goed en veilig leefklimaat in de buurten; ondersteuning van jeugd en verenigingsleven én een levendig en veilig centrum. Om Heerlen als koopstad te positioneren handhaaft het college het pleinenplan, de herinrichting van de stationsomgeving, de aanleg van de hoofdwegenstructuur en de renovatie van de schouwburg.

Wel wordt onder meer voorgesteld om het tekort van 1,2 miljoen euro voor bemoeizorg bij te stellen naar 0,7 miljoen euro, doordat het zorgpension alsnog wordt gefinancierd door de AWBZ en vanuit de bijdrage van bewoners. Ook de reservering van 1,7 miljoen euro voor de WVG wordt bijgesteld naar 1,2 miljoen euro, mede tengevolge van de tariefaanpassing voor vervoer in het kader van de WVG. Festivals moeten rekening houden met vermindering van de facilitering door de gemeente. Vluchtelingenwerk en leerlingenvervoer krijgen structureel minder geld.

Ten slotte ziet het college zich genoodzaakt tot een aantal keuzes binnen het bestaande beleid die direct merkbaar zijn voor de inwoners: zo wordt een verhoging van de begraafrechten en van de bouwleges tot een kostendekkend niveau voorgesteld, evenals een extra verhoging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) met 2 procent.

De Raad zal op 29 en 30 oktober besluiten over de bezuinigingsvoorstellen van het College. Daarna worden de voorstellen verder uitgewerkt.

15e994f.jpg

Gemeente Heerlen, 7 oktober 2003

Afdeling Communicatie

Karen Glerum, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl