Erasmus


02-10-03: Preventie van ouderdoms macula-degeneratie in zicht

Een Rotterdams bevolkingsonderzoek heeft belangrijke aanwijzingen gevonden om blindheid op oudere leeftijd te voorkomen. Redmer van Leeuwen, oogarts in opleiding, heeft aangetoond dat mensen die veel vitamine E en zink consumeren minder vaak ouderdoms macula-degeneratie ontwikkelen. Omgekeerd bleek een hoge bloeddruk het risico van deze aandoening juist te verhogen. Woensdag 8 oktober 2003 verdedigt hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn proefschrift 'Ouderdoms macula-degeneratie. Studies naar incidentie, risicofactoren en prognose'.

Ouderdoms macula-degeneratie (OMD) is het afsterven van het centrum van het netvlies bij mensen boven de 60 jaar. Het is de belangrijkste oorzaak van ongeneesbare blindheid en slechtziendheid in geĂŻndustrialiseerde landen. De oorzaak van de ziekte is vrijwel onbekend en de mogelijkheden voor behandeling en preventie zijn zeer beperkt.In het beschreven promotieonderzoek is voor het eerst in een grote groep personen aangetoond dat het risico op OMD duidelijk wordt verlaagd door een dieet met veel vitamine E en zink. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in het oog als antioxidant. Dezelfde stoffen waren eerder in een Amerikaanse studie getest waarbij excessief hoge doses werden toegediend in de vorm van voedingssupplementen. De bevinding dat een beschermend effect ook kan worden bereikt met een gezond dieet is nieuw.

De studies werden uitgevoerd binnen het Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen (ERGO) onderzoek, een groot bevolkingsonderzoek onder alle inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord van 55 jaar en ouder. Het onderzoek is gestart in 1990 en levert nu na ruim tien jaar unieke gegevens over een aantal belangrijke aandoeningen onder ouderen.Het eerste deel van het proefschrift is gewijd aan de frequentie van voorkomen van OMD. Met name de incidentie, het optreden van nieuwe ziektegevallen, en het natuurlijk beloop van de ziekte is door Van Leeuwen beschreven. Dit heeft geresulteerd in een risico schatting op basis van leeftijd en de aanwezigheid van voorstadia van OMD. In het tweede deel van de dissertatie is naast voeding ook de rol van slagaderverkalking, bloeddruk, cholesterol, refractie en geneesmiddelen gebruik onderzocht bij het ontstaan van OMD. Uit deze en eerder bekende gegevens uit het ERGO onderzoek kan men concluderen dat stoppen met roken, gezond eten en reguleren van de bloeddruk de kans op OMD aanzienlijk kan verkleinen. De juiste dosering van anti-oxidante voedingsmiddelen of supplementen zou in de toekomst nog experimenteel moeten worden onderzocht.

Promotoren: prof.dr. P.T.V.M. de Jong, Epidemiologie van oogziekten, en prof.dr. A. Hofman, Epidemiologie.