Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 200
Datum: 8 oktober 2003

PROVINCIE SLUIT CONVENANT

CONSUMENTENINSPRAAK OPENBAAR VERVOER

Negen organisaties sluiten met de provincie Fryslân een convenant over de inspraak op het openbaar vervoer. Onder de organisaties zijn een zevental consumentenorganisaties die zich verenigen in het ROCOV; het Regionaal Overlegorgaan Consumenten Openbaar Vervoer. Om haar werk uit te voeren krijgt het ROCOV E 14.350,- subsidie van de provincie. Naast de consumentenorganisaties ondertekenen ook de vervoerders Arriva en NoordNed het convenant.

De inspraak van consumenten op het openbaar vervoer is wettelijk vastgelegd in de Wet Personenvervoer. Verschillende organisaties, waaronder die van en voor consumenten, worden door de provincie Fryslân en de vervoerders om advies gevraagd. Bijvoorbeeld bij het tot stand komen van een Programma van Eisen. Dit programma gaat vooraf aan een aanbesteding en is het moment voor consumentenorganisaties om invloed uit te oefenen. Maar niet alleen bij de aanbesteding, maar ook op latere momenten (zoals bij wijzigingen in de concessie) worden de organisaties om advies gevraagd. Een en ander is vastgelegd in de Wet Personenvervoer. Daarin is ook omschreven welke organisaties om advies gevraagd moet worden, formeel voldoet in de Friese situatie alleen Rover aan die omschrijving. De provincie en de vervoerders vragen echter meer organisaties om advies. Zij hebben recent aangegeven zich te willen verenigen in het ROCOV. De provincie steunt dit voorstel en subsidieert het ROCOV om haar taak naar behoren te kunnen uitvoeren.

Om het 'speelveld' tussen het ROCOV, de provincie en de vervoerders duidelijk in kaart te brengen worden de afspraken vastgelegd in een convenant. De deelnemende partijen in het ROCOV zijn naast de provincie en de vervoerders Arriva en NoordNed: Ango Afdeling Friesland (gehandicapten); Feriening Lytse Doarpen, Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen gewest Friesland; Overleg Samenwerkende Ouderenbonden (ANBO, PCOB en Unie KBO) en Rover.

De ondertekening van het convenant vindt plaats in het najaar.


---- --