FNV

Bond past actie bij NS aan
Onder druk van protesterende reizigers heeft FNV Bondgenoten de actie van komende zaterdag bij NS sterk aangepast. De staking wordt beperkt tot enkele minuten. In plaats daarvan worden volgende week dinsdagochtend alle treinen naar Den Haag geblokkeerd. Dat besluit is zojuist in Utrecht genomen door vertegenwoordigers van de leden bij NS. Aanleiding is een verzoek van Rover en de Consumentenbond om de treinreizigers in het eerste weekend van de herfstvakantie te ontzien.

Aanstaande zaterdag zullen de treinen gewoon rijden. Om toch een signaal richting Den Haag af te geven zullen alle treinen zaterdagochtend om 11:55 uur gedurende enkele minuten stil gezet worden.

De landelijke staking in het busvervoer gaat gewoon door en zal duren tot het middaguur..Bovendien wordt volgende week dinsdag tot 10 uur 's ochtends alle treinverkeer naar Den Haag geblokkeerd. Op dat moment vindt er overleg plaats over de bezuinigingsplannen van het kabinet met werkgevers en vakbonden.

Andries van den Berg, vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten: 'Wij zijn er niet om reizigers te duperen en zijn niet doof voor de geluiden die we nu horen, wel willen we een duidelijk signaal afgeven aan de politiek in Den Haag. Het Haagse pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat alle werknemers treft is voor ons en onze leden onacceptabel. Maar ook de werkgevers willen we waarschuwen. Want wat er nu in Den Haag wordt bezuinigd zien zij straks terug op de CAO- tafel'.

Tijdens het overleg van komende dinsdag doen FNV en CNV nog een laatste poging om het kabinet op andere gedachten te brengen. De FNV wil dat het kabinet op zes onderdelen zijn plannen bijstelt:
* jeugdwerkloosheid

* prepensioen

* ziektekosten

* WAO

* WW

* de koppeling van lonen en uitkeringen

De bezuinigingen hierop zijn onnodig groot en onvoldoende onderbouwd aldus de FNV. Door de opeenstapeling komen de effecten vooral terecht bij de laagste inkomens. De alternatieven van de FNV ontlasten die groep juist wel. Het sociale vangnet blijft hierbij ook in stand. Tot op dit moment zijn de FNV-plannen door Balkenende II nog nooit serieus bekeken.

Alle andere werkonderbrekingen in het openbaar vervoer gaan wel door zoals gepland. Vrijdag staakt het stadsvervoer in Amsterdam en een dag later in Nijmegen en Groningen. Ook het streekvervoer wordt zaterdagochtend stilgezet. Een dag voor het Najaarsoverleg met kabinet en werkgevers is er op 13 oktober nog een actie bij de stadsdienst van Maastricht.

De FNV houdt tot 14 oktober door het hele land bedrijfsestafettes. Elke regio is daarbij in toerbeurt het toneel van kortdurende acties - poortacties, lunchbijeenkomsten, werkonderbrekingen en verlengde schaft - in bedrijven. De acties zijn onderdeel van de FNV campagne 'Het kan socialer. Beter'.

Alle informatie over de acties op www.fnv.nl/actie

8 oktober 2003