Gemeente Emmen

Persbericht: Emmen komt met sluitende begroting 2004

7 oktober 2003

De gemeente Emmen is erin geslaagd zodanige voorstellen voor te bereiden dat er sprake is van een sluitende begroting 2004. Ook zijn er voor diverse zaken extra budgetten uitgetrokken teneinde het voorgestelde beleid zoals verwoord in het college- en raadsprogramma zoveel mogelijk gestalte te kunnen geven. Hiertoe zet de gemeente Emmen vooral in op versterking van de economie en behoud van de leefbaarheid.

De kabinetsvoornemens drukken zwaar op de economische ontwikkeling van Emmen en daardoor op haar burgers. De korting op het gemeentefonds loopt bijvoorbeeld op tot 3 miljoen. De specifieke kortingen op het categoriaal inkomensbeleid en het minimabeleid bedragen respectievelijk rond 500.000 en 1.000.000.

Juist op het gebied van werkgelegenheid en inkomen zijn echter extra impulsen hard nodig. De gemeente ziet zich dus geconfronteerd met ingrijpende bezuinigingsmaatregelen met name op beleidsterreinen waar juist in de gemeente Emmen extra inspanningen nodig zijn. Deze cumulatie van effecten voltrekt zich in een hoog tempo en vereist hoge bestuurlijke aandacht.

Zoals in het collegeprogramma is opgenomen wordt dit opgevangen binnen de afweging:

- heroverwegen bestaand beleid

- nieuwe initiatieven / nieuw beleid

- belastingdruk

Deze afweging wordt vertaald naar een hernieuwd evenwicht, met als doel een sluitend meerjarenperspectief. In de totale heroverweging is sprake van een in verhouding lage belastingverhoging. De OZB wordt slechts met 1% verhoogd, naast de trendmatige verhoging. Er is dus sprake van een minimale afwenteling op de burgers.

Voorstellen college
Ondanks de ongunstige economische situatie wil de gemeente Emmen zoveel mogelijk de ambities zoals verwoord in het college- en raadsprogramma overeind houden en tot uitvoering brengen. Dit moet de gemeente op langere termijn richting verdere vitalisering van de gemeente brengen. De gemeente richt zich op de opgaven waar zij zich, ondanks het veranderend tij, sterk voor wil maken en op in wil zetten. De inzet is gericht op een economische versterking; een vitale gemeente. Dit vereist en veronderstelt een bepaald niveau en omvang van voorzieningen en faciliteiten. Dat is in het belang van alle inwoners van de gemeente.

Emmen legt de prioriteit bij het (behoud en versterken van) de werkgelegenheid en zet in op maatregelen die daaraan rechtstreeks of via impulsen bijdragen, zoals:

- stimuleren van werkgelegenheid in diverse sectoren;
- inzet op (het behoud van) de WIW/ID-banen;
- de revitalisering van bedrijventerreinen;
- de aandacht voor wonen en uitvoering van een ambitieus woningbouwprogramma;

- de aandacht voor leefomgeving en veiligheid;
- compensatie van de rijkskorting op het minimabeleid.

Vanuit het behoud van de leefomgeving ligt de prioriteit voorts bij het instandhouden van een duurzaam en betaalbaar voorzieningenniveau.

Gemeentelijke organisatie
Om genoemde opgaven te realiseren is een op haar taken berekende gemeentelijke organisatie nodig, waarin randvoorwaarden aanwezig zijn voor sturing, ontwikkeling, beheersing en vernieuwing. Speerpunten daarin zijn cultuurverandering en beheersing van processen. Het organisatieontwikkelingstraject Anders en met anderen zet in op een naar de burger gerichte organisatie, waarin de gemeente zich bewust is dat ze alleen met andere partijen in de samenleving de gestelde opgaven kan en wil uitvoeren.

Programmabegroting
In het kader van de Wet dualisering en de nieuwe comptabiliteits-voorschriften is de begroting 2004 qua inhoud en vorm vernieuwd. Tot en met 2003 werd de begroting opgebouwd op basis van circa 60 beleidstaken. Vanaf het begrotingsjaar 2006 vormen 15 programmas de basis van de begroting. De begroting 2004 speelt al op deze komende verandering in.
De programmabegroting wordt gezien als een belangrijk stuk waarmee de raad kan aangeven wat hij voor de bevolking wil bereiken, hoe hij dit wil bereiken en hoeveel dit mag gaan kosten.

Behandeling begroting in raad
De raad komt in november bijeen om te spreken over de begroting.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen