Gemeente Amsterdam

Bedrijven in Amsterdamse haven werken samen aan bereikbaarheid

8 oktober 2003 - Johanneke Helmers

De 'Westpoortbus' (of W-bus) is 8 oktober officieel in gebruik genomen. De W-bus is een besloten busdienst waarmee vijf bedrijven in de Amsterdamse haven hun werknemers op een snelle en comfortabele manier van en naar station Sloterdijk brengen. De bedrijven werken samen om op die manier de bereikbaarheid van hun bedrijven te verbeteren. Vernieuwend is de inzet van een zogeheten bereikbaarheidsmakelaar. Deze regelt alle activiteiten rondom het vervoer voor de deelnemende bedrijven en maakt toetreding van andere werkgevers in de omgeving mogelijk. Daarmee is de samenwerking in de Amsterdamse haven een landelijk voorbeeld voor projecten op het gebied van vervoermanagement.

De W-bus is op initiatief van het Gemeentelijk Havenbedrijf, Sigma Coatings, Continental Chocolate, TPG Post Sorteercentrum, TPG Post Pakketservice, Frans Maas en Gielissen Interiors & Exhibitions en de stichting VerkeerAdvies in mei jl. in het leven geroepen. Deze bedrijven laten hun werknemers via dit gecombineerde bedrijfsvervoer vanaf het NS-station Sloterdijk naar hun bedrijf brengen en omgekeerd. De dienstregeling van de bus is flexibel en kan per week verschillen afhankelijk van de belangstelling. In principe rijdt de 'Westpoortbus' 24.00 uur per dag.

Minder kosten

Naast gegarandeerde (24-uurs) bereikbaarheid betekent het combineren van bedrijfsvervoer voor de bedrijven minder zorgen over het vervoer van werknemers en een reductie van de vervoerkosten. De deelnemende bedrijven betalen de kosten en worden in de opstartfase ondersteund door het Gemeentelijk Havenbedrijf, de gemeente Amsterdam, het mobiliteitsfonds BONRoute en Verkeer.advies.

Dagelijks 700 passagiers

De W-bus is inmiddels een groot succes. Sinds mei, toen de bus voor het eerst ging rijden, worden dagelijks circa 700 vaste passagiers vervoerd. Inmiddels hebben al twaalf andere bedrijven in het Amsterdamse havengebied aangegeven dat ze willen meedoen. Zij zullen geleidelijk worden opgenomen in het W-bussysteem opgenomen. Vanwege het succes van de samenwerking en de unieke inzet van de bereikbaarheidsmakelaar wordt de W-bus door de Raad voor Verkeer & Waterstaat in haar advies "Bewust Mobiel, Beter Bereikbaar!" van januari 2003 genoemd als voorbeeldproject. Het uiteindelijke doel is om de bereikbaarheidsmakelaar voor het hele Westpoortgebied en andere bedrijvengebieden in Noord-Holland in te voeren.

© Gemeente Amsterdam