Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

08-10-2003

"Akzo moet op onze voorwaarden onderhandelen"

Akzo moet weer aanschuiven bij de onderhandelingstafel en dan praten op ónze voorwaarden. Dat is de niet mis te verstane uitkomst van de ledenraadpleging die CNV Chemie en energie woensdag hield naar aanleiding van de cao-onderhandelingen met het chemieconcern.

"Onze leden hebben niet alleen het eindbod van Akzo regelrecht verworpen, ze hebben ook geëist dat Akzo opnieuw met de bonden onderhandelt maar dan op basis van het eindbod dat de bonden hebben neergelegd. En dat komt er op neer dat we een loonsverhoging van 2,25 procent per 1 juni 2003 willen én een volledige indexatie van de pensioenen met datzelfde percentage", zo stelt onderhandelaar Frans van de Veen pertinent.
Volgens hem is de reactie van de leden volstrekt te begrijpen gezien de vertrouwensbreuk die er is tussen Akzo en bonden. "Akzo heeft vier onderhandelingsronden niet naar ons willen luisteren en in de vijfde ronde volstaan met een eindbod. Daarnaast wil het concern eerder gemaakte afspraken over de pensioenen en de indexatie daarvan deels ongedaan maken. Ja, zó zijn we niet getrouwd. En als daar dan ook nog eens overheen komt dat de directie ons geen enkele inspraak willen geven inzake de resultaatafhankelijke beloning, dan zijn de rapen natuurlijk gaar. De directie zal echt opnieuw met ons om tafel moeten anders sluit ik een uiteindelijk akkoord langs geheel andere lees onsympathiekere wegen bepaald niet uit."

Houten, 8 oktober 2003

Nadere inlichtingen:

Frans van de Veen (vakgroepbestuurder
076 - 57 24 670
Wouter de Jong (persvoorlichter)
030 -6 348 243